Kezdőlap

Ottlik Iván (felső-ozoróczi és kohanóczi),

miniszteri tanácsos, O. Géza földbirtokos volt országgyűlési képviselő és Benyovszky Bianka fia, szül. 1858. decz. 28. Gyöngyösön (Hevesm.); iskoláit Budapesten végezte; de még tanulmányainak befejezte előtt 1876-ban Lónyay Menyhért gróf volt miniszterelnöknél magántitkári állást nyert és az ő nagyszabású tudományos és közgazdasági tevékenységében évekig segédmunkása volt és az maradt haláláig. 1880-ban br. Kemény Gábor meghívására, az akkor szervezett országos borászati, kormánybiztosságnál, Miklós Gyula mellett, mint kormánybisztosi segéd alkalmaztatott, pár hónapi működés után pedig a földmívelés-, ipar- és kereskedelmi minisztériumban miniszteri fogalmazóvá neveztetett ki, hol 1889-től mint titkár, 1893-tól osztálytanácsosi minőségben működött. 1901-ben miniszteri tanácsossá neveztetett ki. Tagja a közös vámkonferencziának, a magyar tarifa-bizottságnak, igazgatósági tagja az országos központi hitelszövetkezetnek. Szerkesztője a földmív. miniszterium évi Jelentéseinek. Közgazdasági ismereteinek gyarapítása végett több tanulmányutat tett: 1886-ban bejárta egész Francziaországot, főképpen a filloxera által elpusztított szőlőterületek felújítását tanulmányozva; majd borkivitelünk előmozdítása érdekében a közép-európai államokban utazott; 1893-ban pedig már mint osztálytanácsos a chicagói kiállítás alkalmából közel félévi idő alatt egész Éjszak-Amerikát beutazta. Ezen útjáról a Budapesti Szemlében czikksorozatot írt. Az 1890-91. kereskedelmi szerződési tárgyalásokban előbb mint a földmívelési miniszter képviselőjének adlátusa, majd a későbbi szerződéseknél mint a miniszter megbizottja vett részt. Ezen működésének elismeréséül kapta a szerb Takova-, a román korona-, a belga Lipót- és a Japán fölkelő nap-rendeket. Az 1896-ban megindult kiegyezési tárgyalásokban mint a magyar kormány képviselőinek egyike működött és a kiegyezési törvényjavaslatok előterjesztése alkalmával 1898-ban a III. oszt. vaskorona-rendet kapta; az új osztrák-magyar vámtarifa-javaslat elkészülte alkalmával pedig, melynek tárgyalásánál ő volt Magyarország mezőgazdasági érdekeinek képviselője, ő felsége a Lipótrend lovagkeresztjével tüntette ki.

Czikkeket írt a földmív. miniszterium Hivatalos Lapjába, a Köztelekbe, a Veterinariusba, a M. Nemzetgazdaságba s a napilapok közgazdasági rovatába.

Munkája: A nagym. gróf Bethlen András földmívelésügyi m. kir. minister úr ő excellentiájához tiszteletteljes jelentése az 1893. év folyamán tett amerikai tanulmányútjáról. Bpest, 1894.

A m. n. múzeumi könyvtár példányából és önéletrajzi adatok.