Kezdőlap

Salamon József

orvosdoktor, gyakorlóorvos és Kolozsvár tiszteleti főorvosa, szül. 1831-ben Abafáján (Maros-Tordam.); középiskolai tanulmányait a kolozsvári piarista gymnasiumban végezte s a szabadságharcz után a pesti egyetem orvoshallgatója volt. A 60-as években hosszabb ideig a kolozsvári Karolina-kórháznál assistens volt; később a kolozsvári volt orvos-sebészi tanintézetnél, azután pedig a jogakadémiánál tartott mint helyettes tanár előadásokat a törvényszéki orvostanból és közegészségtanból; később a keleti vasut alkalmazottainak is: a sebészeti kórház és a kórbonczolatok vezetője, végül a kolozsvári országos nemzeti színház rendes orvosa, a róm. kath. egyházközség iskolaszéki tagja, az iparos ifjak önképző- és betegsegélyző-egylete és a tornaintézet orvosa és u. ott a tornatanár-vizsgálóbizottság tagja volt. Meghalt 1896. szept. 20. Kolozsvárt.

Czikke a kolozsvári Orvos-természettudományi Értesítőben (1882. I. Jegenye-fürdő ismertetése); a 70-es években a Keletbe, később az Ellenzékbe írt.

Munkái:

1. Kolozsvár népesedésének akadályai és javaslatok ezek elhárítására. Kolozsvár, 1880.

2. Milyen levegőben alszunk és milyenben kellene aludni, hogy egészségünkre, nem pedig betegségünkre szolgáljon. A dr. Oidtmann hasontárgyú (22 kiadást ért) röpirata fölhasználásával. Kolozsvár, 1882.

Kiszlingstein Könyvészete.

Budapesti Hirlap 1896. 261, sz.

Vasárnapi Ujság 1896. 39. sz. (Nekr.).

Kolozsvár 1896. 214. sz. és gyászjelentés.