Kezdőlap

Sámi Lászlóné (Király Janka)

előbbinek neje, szül 1830-ban Debreczenben; mostoha-atyja K. Tóth Mihály híres debreczeni pap a leggondosabban nevelte. Már 16 éves korában folyékonyan olvasta Schillert, Goethét, Wielandot. Emődy Dániel ekkor ismertette meg Petőfi Sándorral, ki házuknál gyakran megfordult, két hetet együtt töltöttek a szentimrei szüreten, hol Petőfi mindennap fölment a hegy tetején levő ősi berkenye fához, hogy itt ábrándozzék. Emlékszik arra a jelenetre, mikor atyjától Petőfi követelte, hogy azonnal összeeskesse Prielle Korneliával; arra, mikor 3 hét mulva atyja nyakába borult, hogy ezt nem tette; a mikor 1849-ben ismét összeszidta, mert családjának nem adhatott szállást. Akkor ő engedte át szobáját állandó lakásul Pálfinak és Csernátonynak; de b. Kemény Zsigmond, Irinyi József, Petőfi sat. is gyakran megfordultak náluk. A szabadságharcz és édes anyja halála után elküldték levegő-változásra és a gazdasszonykodásban való további gyakorlatra dr. Kátai Gábor karczagi orvos- és íróhoz, a kinek házában kezdett angolul tanulni és jegyzeteket, fordításokat készíteni olvasmányaiból. Josephstadtba zárt nevelőatyjával már angolul levelezett. 1853. febr. férjhez ment Sámi Lászlóhoz és már márcziusban kezdett francziául is tanulni.

Első fordításáért egy aranyat kapván a Vasárnapi Ujságtól, látta, hogy még kereshet is valamit; később különösen az Ellenőr, Ellenzék és más lapok számára annyi angol és franczia regényt fordított le, hogy táblabiró fiának szép nagy házat vehetett rajta. Különösen férje halála (1881) után minden szórakozását a fordításban kereste.

Czikkei, fordításai a Vasárnapi Ujságban (1871., A ház asszonya, A családi élet, Janet Pál után, A mormonokról, Dixon után, Európa asszonyság növeldéje, angolból, A szabadság leánya, Swift allegoriája, 1872. 3000 esztendős indus mese, Az anyák nevelése, Martin Aimé után, Gall ifjusága, Müller után, Hypatia, Az önképzésről, Labaulaye után, 1873. A leánygyermek nevelése, Janet Pál után, A fényűzésről, restségről és munkásságról, Franklin után, Életigazságok, Seneca után); a M. Polgár Naptárában (1873. Egy nagy emberről: Franklin) sat.

Munkái:

1. Szemelvények a társadalmi és családi élet köréből. Girardin asszony, Laboulay, Pelletan, Karr, Franklin, Janet, Canning, Swift, Dixon angol és franczia remekírók műveiből. Közrebocsátja Sámi Lászlóné. Kolozsvár, 1872.

2. Ginx baba születése és egyéb szerencsétlensége. Irta Jenkins Eduard. Ford. Amica. Pest, 1873.

3. A sors játékai. Angol regény, ford. Amica. Bpest, 1898.

Álnevei: Amica (kizárólag minden irodalmi dolgozata alatt ezt használja).

Petrik Könyvészete.

Ferenczi Zoltán, Petőfi életrajza, Bpest., 1896. 754. l.

Petőfi összes munkái IV. 208., 209. l. és Márki Sándor szives közlése.