Kezdőlap

Sarudy Ottó,

állami tanítóképzőintézeti tanár, előbbinek testvéröcscse, született 1872. febr. 7. Cselejben (Zemplénm.); tanulását részben magánúton végezte; gymnasiumba Sátoralja-Ujhelyben járt a piaristáknál; a IV. osztály befejezése után Sárospatakra ment, a hol az állami tanítóképző-intézetet végezte el. Ezután egy évig tanító volt Edelényben (Borsodmegye). Majd Budapesten az áll. polgári-iskolai tanítóképző-intézet nyelvtörténet-tudományi és zenei szakcsoportjának befejezése után polgári iskolai tanítói, két év mulva pedig tanítóképző-intézeti tanári oklevelet szerzett. Két és fél évig az érsekújvári polgári leányiskolában, egyig az alsó-lendvai áll. polgári iskolában tanított; azóta az áll. tanítóképző-intézetben működik, előbb Znióváralján, jelenleg Pápán.

Czikkei a Pápai Lapokban (1901. 31-33. szám. Balassi és Petőfi), a M. Tanítóképzőben és a Hivatalos Közlönyben (birálatok).

Munkái:

1. Zsoltárok és dicséretek. Ev. ref. egyházi énekkarok, tanítóképző-intézetek és a középiskolák felső osztályai számára. 1. füzet. Budapest, 1902.

2. Magyar énekiskola. Tanító- és tanítónőképző-intézetek számára. U. ott, 1903-1904. Három rész. (Hodossy Bélával együtt.)

3. Magyar stilisztika és a közéleti fogalmazványok. Tanító- és tanítónőképző-intézetek számára. Szerkesztették és olvasókönyvvel ellátták. U. ott, 1903. (Köveskuti Jenővel együtt).

4. Magyar énekiskola a tanítóképzők számára. U. ott, 1904. (Hodossy Bélával együtt.) 3 füzet.

5. 100 magyar férfikar népénekkarok, tanítók és tanítójelöltek számára. U. ott, 1904.

6. Poetika, retorika és olvasókönyv a tanító- és tanítónőképző-intézetek II. osztálya számára. U. ott, 1904. (Ism. Hivatalos Közlöny 1905.)

M. Könyvészet 1902-1904. és önéletrajzi adatok.