Kezdőlap

Sebestyén József,

állami elemi iskolai tanító, szül. 1855. ápr. 8. Szász-Nyiresen (Szolnok-Dobokam.), hol atyja S. Péter 54 évig volt tanító; fiát a deési partikulában taníttatta, hol a 4 elemi osztályt végezve, a kolozsvári ev. ref. középiskola I. osztályába lépett; innét Nagy-Enyedre ment az I-ső középosztályba. A főiskolát nem végezte el egészen, mert vonzódást érzett a tanítói pálya iránt s ezért 1872-ben fölvétette magát a kolozsvári áll. tanítóképző-intézetbe s azt kitünő eredménynyel végezve, 1875-ben képesítő vizsgát tett. Csakhamar kinevezték a rettegi áll. elemi iskolához segédtanítónak, de állomását katonáskodása miatt csak 1876-ban foglalhatta el; Rettegről évi működés után a széki áll. elemi iskolához nevezték ki vezértanítónak; később ismét Rettegre helyeztetett át rendes tanítónak. Innét 1881-ben a m.-nemegyei áll. iskolához neveztetett ki igazgató-tanítónak és 1885. áthelyezték Nagy-Sajóra szintén igazgatónak, hol könyvtárt és daloskört szervezve tíz évig működött. 1885. febr. a beszterczei áll. iskolához ment át rendes tanítónak. A besztercze-naszódvármegyei általános tanító-egyesületet egyik kartársával ő szervezte s annak tíz évig volt főjegyzője. 1883-ban részt vett az országos tanító-gyűlésen. Itt előadója volt a tanterv módosítására vonatkozó javaslatnak s ő szerkesztette a miniszteriumhoz beterjesztett emlékiratot. Tagja a magyarországi tanítók országos bizottságának, az Eötvös-alapnak, a m. paedagogiai társulatnak, az Emke beszterczei választmányának jegyzője sat.

Elbeszéléseket írt a M. Polgárba; tanügyi czikkeket írt a Paedagogiai Szemlébe, Néptanítók Lapjába, Család és Iskolába, Néptanodába s az 1848-49. Történelmi Lapokba.

Munkái:

Földrajzi előismeretek Szolnok-Dobokamegye leirásával az elemi népiskolák II. és III. osztálya számára. Deés, 1882. (A szolnok-dobokamegyei tanító-testület által jutalmazott pályamű.)

Besztercze-Naszód vármegye földrajza. 200 frankkal jutalmazott pályamű. Besztercze, 1890. (Mihály Gáborral együtt.)

Az olvasmány-tárgyalás módja a népiskolában. U. ott, 1900. (Különnyomat a Tanügyi Értesítőből.)

A beszterczei kör könyvtárának könyvjegyzéke. U. ott, év n.

Szerkesztette a Tanügyi Értesítőt 1895-től.

Kiszlingstein Könyvészete.

Vaday József, Magyar tanférfiak és tanítónők ezredéves Albuma. B.-Csaba, 1896. fénynyom. arczk.

Petrik, M. Könyvészet 1886-1900.