Kezdőlap

Sintenis Keresztély Frigyes,

bölcseleti doktor, ág. ev. főgymnasiumi tanár; a gymnasiumot Zerbstben végezte; négy évig a göttingai, berlini és hallei egyetemeken tanult bölcseletet és theologiát; utóbbi helyen egyszersmind a philologiai és pädagogiai seminarium tagja volt. 1855 nyarán meghívták a beszterczei ág. ev. gymnasium tanárának, hol a III., V., VI. és VIII. osztályban a zsidó, görög, német és franczia nyelvet és történelmet tanította 1857-ig. A szeszes italoknak túlságos élvezete miatt kénytelen volt más foglalkozást keresni, melyet Észak-Amerikában megtalált, t. i. New-Yorkban a collegium német nyelv és irodalomtanárának alkalmazták három évre 2700 frt évi fizetéssel és szabad átutazással; előbb még Lipcsében doktori diplomát nyert; azonban kevéssel Amerikába megérkezése után meghalt.

Czikke a beszterczei ág. ev. gymnasium Programmjában (1856. Etymologische Forschungen auf dem Gebiete des Lateinischen und Griechischen).

Munkája: Disquisitionum philologicarum Particula prima et altera, quas scripsit et Collegae dilectissimo suo Dr. K. G. Thön sacras esse voluit ... Cibinii, 1856. (Latin értekezés Horatius II. 7. satirájáról és a német Homerről.)

Trausch-Schuller, Schriftsteller-Lexikon III. 316., IV. 438. l.