Kezdőlap

Somogyi Gedeon,

megyei levéltárnok, szül. 1783. Tót-Vázsonyban (Veszprémmegye), hol atyja birtokos nemes és ref. esperes volt. S. iskoláit a pápai ref. kollegiumban végezte, hol akkor az ifjakat kizárólag a papi pályára képezték. 1805 tavaszszal, az akkori szokás szerint rektóriára ment Pákozdra (Fehérm.). Itt csak egy évet töltött és mivel világi pályához jött kedve, 1806. novemberben a pozsonyi jogakadémiába lépett. Joggyakorlatát is elvégezvén a veszprémi első alispán mellett, letette az ügyvédi vizsgát Pesten és vármegyei szolgálatba lépett: az első tisztujítás alkalmával rendes járásbeli esküdt lett, de a másodiknál, egészségi tekintetből, a nyugalmasabb levéltárnoki állást vállalta el és ebben maradt haláláig, mely 1821. decz. 2. történt Veszprémben. Szenvedélye volt az irodalom kedvelése; a római, görög, német és franczia költőket eredetiben olvasta. A magyar nyelvujítás mozgalmai iránt sem maradt érzeketlen, s bár nem volt ellensége a mérsékelt újításnak, a tulzást rosszalta. Ez birta rá, hogy a Mondolatot, melynek egy írott példánya történetesen jutott kezéhez, kibővítse és többek buzdítására sajtó alá adja.

Munkái:

Mondolat. Sok bővítményekkel és egy kiegészített új szótárral együtt. Angyalbőrbe kötve, egy tünetforint. Dicshalom (Veszprém) 1813. Rézmetszetű torzképpel. (A röpiratnak Mondolat cz. része Debreczenben készült. Ismeretes a nagy felzudulás, melyet ezen munka az irodalomban támasztott; az ortologusok örömmel fogadták, Kazinczy és hivei pedig felháborodással. Különben a röpiratnak meg volt a hatása, mert az újítók túlzásait lehűtötte. Választ írtak ehhez Kölcsey és Szemere; S. válaszát Petronius-fordításához fűzte 1819.)

Értekezés a magyar verselés módjáról és fordításokról. Tlt. Petronius Arb. nevezetesebb verseinek mértékes fordításával együtt. U. ott, 1819. (A bevezetésben: Válasz a Mondolatra-felelőkhez és recensekhez.)

Hazai és Külföldi Tudósítások 1821. II. 50. sz.

Budapesti Közlöny 1870. 97. sz.

Figyelő I., IV-VI.

Petrik Bibliogr.

Kath. Szemle 1890. 704. l., 1891. (Takáts Sándor.)

Pallas Nagy Lexikona XV. 77. lap.

Irodalomtört. Közlemények I., II., IV., VII., IX.

Kazinczy Ferencz Levelezése VII., XI., XII., XV-XVII.