Kezdőlap

Somogyi Manó,

államtudományi doktor, pénzügyminiszteri segédtitkár és egyetemi magántanár; szül. 1866. július 12. Budapesten; jog- és államtudományi tanulmányait a budapesti, berlini és heidelbergi egyetemeken végezte és az ezen egyetemeken fennálló közgazdaságtani seminariumokban dolgozott. Az államtudományi doktori oklevél megszerzése után a közgazdasági és socialis intézmények tanulmányozása czéljából beutazta Nyugat-Európa nagy részét. 1890. mint pénzügyi fogalmazó-gyakornok államszolgálatba lépett, 1893. fogalmazó, 1900. pedig segédtitkár lett. Ugyanazon évben a budapesti jog- és államtudományi karon a sociálpolitikából magántanárrá habilitálták.

A Közgazdasági Ismeretek Tárának, a Pallas Nagy Lexikonának, valamint több szakfolyóiratnak munkatársa. A Lipcsében megjelent Zeitschrift für Geschichte und Litteratur der Staatswissenschaftenben több évig ismertette a hazai szakirodalom ujabb termékeit és közölte az államtudományi bibliographia magyar anyagát. Czikkei a M. Nemzetgazdában (V. A gyári balesetek, VI. Fényes Elek emléke, VIII. Gyárfelügyelet és munkásviszonyok. IX. Az angol kőszénbányák munkabeszüntetése, A franczia munkás-békéltető bizottságok, A munkás választmányok, Női iparművészeti kiállítás, Nemzetgazdasági irodalmunk sat.)

Munkái:

Az ó-budai hajógyár munkásainak helyzete. Bpest, 1888.

Die Lage der Arbeiter in Ungarn von hygienischem Standpunkte. U. ott, 1891.

A munkás-osztalék. (Társadalom-gazdasági tanulmány.) Bpest, 1894. (Ism. Nemzetgazdasági Szemle.)

A szocziális szövetkezetek Belgiumban. Adalék a szövetkezeti és munkásmozgalom történetéhez. U. ott, 1897.

Socialpolitikai tanulmányok. U. ott, 1900.

Báró Dercsényi János a magyar socialpolitika úttörője. U. ott, 1904. (Különny. a Társadalompolitikai Közleményekből.)

A hazai vándoripar és vándorkereskedés. U. ott, 1905. (Különnyom. az Ünnepi dolgozatokból Földes Béla 25 éves jubileumára.)

M. Könyvészet 1904.

Pallas Nagy Lexikona II. Pótk. 1904. 601.

Petrik, M. Könyvészet 1907.