Kezdőlap

Söpkéz Sándor,

gépész-mérnök, volt m. kir. vasúti és hajózási főfelügyelő, műegyetemi rendes tanár, szül. 1866. Brádon (Hunyadm.); középiskolai tanulmányait a dévai főreáliskolában, a műegyetemit a kir. József-műegyetemen végezte, a hol gépészmérnöki oklevelet nyert. Majd a berlini egyetemet, illetőleg műegyetemet látogatta egy évig, a hol Helmholtz és Staby tanítványa volt; azután a londoni elektrotechnikai főiskola laboratoriumában segédkezett egy évig Ayrton tanárnak tudományos kutatásaiban. Tanulmányútjának befejezése után előbb a budapesti városi villamos és földalatti vasút építkezése körül foglalatoskodott, később m. kir. államvasuti főmérnökké nevezték ki, a hol az igazgatóságban az elektromos ügyek vezetésével bizatott meg, a honnét azután hasonló czélból a kereskedelemügyi miniszteriumba rendelték be, itt osztálytanácsos lett. Az ezredévi kiállításon a közlekedésügyi csoportban, az 1898. torinói nemzetközi elektrotechnikai kiállításon pedig az ipari elektromosság csoportjában jurytag volt. Utóbbi működéseért az olasz korona-rend lovagkeresztjével tüntették ki. Az 1900. párisi kiállítás magyar bizottságában mint az elektromos csoport előadója működött. Több ízben tartott szakelőadásokat a mérnökegyesületben és iparegyesületben, az 1896. magyar mérnök-kongresszuson az elektromos vontatás kérdésének előadója volt. Népszerű előadásai közül fölemlíthetjük a kir. természettudományi társulat estélyein az «Elektromosságról» tartott sorozatos előadásait. A m. kir. szabadalmi hivatal kültagja. A király 1908. febr. a budapesti József-műegyetemen szervezett második elektrotechnikai tanszék rendes tanárává kinevezte.

Több, főképen az elektromos vasutak körébe vágó czikket, egy ízben a Hollán-díjjal jutalmazottat, írt a M. Mérnök- és Épitész-Egylet Közlönyébe.

Munkái:

Elektromos vontatás a nagy vasutakon. Előadta a II. magyar országos technikus kongresszuson Bpest. 1892. (Különnyomat a Vasúti és Hajózási Hetilapból.)

Elektrotechnika. III. rész. Dinamogépek. A szöveg közé nyomott ábrákkal. U. ott, 1894. (A Mérnök- és Építész-Egylet könyvkiadó-Vállalata II. ciklus. Az I. és II. részt Hoor Mór írta).

A nagyvasutak elektromos üzeme hazai víz és szénviszonyainkra való tekintettel. Előadta az országos m. bányászati és kohászati egyesületnek Petrozsényben 1903. szept. 13. megtartott közgyűlésén. U. ott, 1903.

Pallas Nagy Lexikona XVIII. 585. l., II. Pótlékkötet 1904. 604. l.

M. Könyvészet 1902. és a m. n. múzeumi könyvtár példányairól.