Kezdőlap

Sükösd Sámuel

ref. lelkész, szül. 1816-ban Sepsi-Szent-Királyon, hol atyja S. József szintén ref. lelkész volt. Tanult Sz.-Udvarhelyt a felsőbb iskolában és Nagy-Enyeden. Tógátus diákságra subscribált 1831-ben. A bölcseleti, jogi és theologiai tanfolyamok elvégzése után, a VIII. (költészeti) osztály köztanítóságával bízatott meg; ez idő alatt dolgozott ki tanítványai számára egy magyar verstant, mely még távozása után is használtatott több évig. A tanítóságáról azonban még azon évben lemondott és Antal János püspök alkalmazta titkárául. 1840. febr. Berlinbe ment; a szünetek alatt Németország nevezetesebb helyeit beutazta s 1843. febr. visszatért hazájába. Ekkor Barátos ref. egyház hívta meg lelkészének; azonban a censurán vitatkozó heve elragadta, a vizsgáló elnöknek kérdéseket vetett; e miatt nyugtalanságot okozott és a felavatandók közül nevét kitörölték. Még azon évben Lécfalvára hívták lelkészül; híre annyira elterjedt, hogy a vidéken minden nevezetesebb temetésre őt hívták. 1844-ben a dévai synoduson ismét előállott felavatásra, a mi megtörtént; mikor is a dévai ref. egyház hívta meg papjának. Itt nem volt iskola, ő alapított; tanítói fizetést, tanítót szerzett és az iskola számára történelmet, földrajzot és magyar nyelvtant készített. 1848 őszén Déváról menekülnie kellett s Nagyváradra vonult; innét három hó mulva a székelységbe ment, hol uzoni papnak hívták meg. 1849. jún. 20. nyomtalanul eltűnt; azóta senki sem látta.

Czikkei a Prot. Egyh. és Iskolai Lapban jelentek meg; ezek közül figyelmet keltettek: Paedagogiai levelei.

Munkái:

1. A költészet alaprajza. Útmutatásul csupán kezdő tanítványai számára. Sükösd. 1839. Nagy-Enyed.

2. Ez az élet csalódás, Néhai Jakó Elekné Csoma Klára... temetése tisztességtétele alkalmával fejtegette... a zágoni ev. ref. templomban júl. 6. 1843. Brassó, 1843.

3. Az iskolamester elhivattatása szép és fontos. Zágoni ev. ref. iskolamester tiszt. Veress István úr koporsója fölött magyarázta. U. ott, 1844.

4. Sükösd Sámuel emléke egyházi beszédeiből. 1. füzet. Halotti beszédek. Közzétette Baló Benjámin. Arad, 1858. (A szerző életrajzával. 2. olcsó kiadás. Kolozsvár, 1864).

Új M. Athenás 306. l.

Petrik Bibliogr.

Kiszlingstein Könyvészete.