Kezdőlap

Szeremley Császár Loránd

bölcseleti doktor, ref. főgymnasiumi tanár, Sz. Cs. Lajos kir. tanfelügyelő, ref. lelkész és sepsiszentgyörgyi Móricz Ilona fia, szül. 1883. decz. 27. Beszterczén (Besztercze-Naszódm.); középiskolai tanulmányait a csurgói ref. főgymnasiumban, az egyetemieket 1902-1906-ig, mint a br. Eötvös József-kollegium tagja Bpesten végezte. 1907. máj. 31. sub auspiciis regis avattatott bölcseleti doktorrá. A magyar és latin philologiából középiskolai tanári oklevelet nyert. Tanári gyakorló évét a budapesti tanárképző-intézeti gyakorló-főgymnasiumban töltötte. 1908 őszén a budapesti ref. egyház tanácsa meghívta a ref. főgymnasium tanárának és jelenleg ott működik.

Czikke a M. Nyelvőrben 1904. (Adatok a keleti székelység nyelvéhez); a Magyar Nyelvben (1909. Jelentés-tanulmányok, és külön is); ezeken kívül magyar nyelvészeti czikkeket és könyvismertetéseket írt az Iskolai Szemle (1892), a M. Nyelv, M. Nyelvőr, Nyelvtudományi Közlemények és az Egyetemes Philol. Közlöny cz. folyóiratokba.

Munkája: Jelentés-tanulmányok a komplicációs jelentésváltozásról. Bpest, 1906. (Doktori értekezés. Nyelvészeti Füzetek 36. Különnyomat a M. Nyelvőrből).

Önéletrajzi adatok és a m. n. múzeumi könyvtár példányáról.