[Ismeretlen szerző]

Orvostudományi enciklopédia

Részlet a Casanate-kódexből

 

 

A struccmadár

A zsírja, a testre kenve mindenfajta idegfájdalom ellen ugyanolyan módon hat, mint a kacsazsír – mondja Avicenna.* Sok orvos igencsak dicsérte a húsát és azt mondták, hogy a húsa meleg, hizlaló és szárító étel és erősíti a testet. Akkor tesz jót, ha megemészti az ember, csakhogy igen szívós és zsíros és nem egykönnyen emészthető.

 

A teve

Kyranides receptje szerint a teve húsa összezúzva, porrá törve és vízben oldva, keverékként, ha a ház falára kenjük, elpusztítja az egereket. A teve-velő levesben fogyasztva, vagy kenőcsként alkalmazva féreg ellen használ. A vad teve vére, porított rákhússal keverve, és a férfira kenve a heveny kankó ellenében hasznos és jót tesz az agynak is. A teve vizelete a tejével együtt fogyasztva a heveny májbaj ellen jó. A tűzön felforralt, felére főzött és szerecsendióporral kevert teve-vizeletből készült ital a szemkönnyezés és a szemviszketegség ellen jó. A tevevelőt szárítsuk meg, tegyük ecetbe: italként a holdkórosságon segít. Ha pedig egy állat nem akar közösülni, fogjuk azt a tarisznyát, amelyből a teve abrakolt és másnap reggelig akasszuk az állat farkára: a teve illata majd meghozza a kedvét és nem húzódozik többé a közösüléstől.

 

A kutya

A kutyát arabul kelbének nevezik. Kyranides receptje alapján a nyakba akasztott kutyafog megszűnteti a kutyaharapás miatti fájdalmat. Akasszuk ugyanezt a gyerek nyakába, mikor éppen fogzik, nem okoz majd fájdalmat neki a fognövekedés. Ha pedig valaki dadog, ez a nyakba akasztott fog megszűnteti a dadogását. Azt, aki ezt a fogat magánál hordja, nem harapják meg a kutyák. A kölyökkutya ürüléke porrá törve és italban elfogyasztva a veszett kutya harapását hárítja el. Ugyanígy, annak, aki meddő és akinek a méhében halott a magzat, adjunk mézes kutyatejet inni. Az égetett és porrá tört kutyaürülék, amelyet mirtusz nedvével és kecskeepével kevernek össze, nagyon jót tesz az őszülő hajnak és hajnövesztő hatású. Ha kölyökkutya fülét, egy óra hosszat borban áztatjuk, majd a bort megisszuk, megrészegedünk. Az, akit veszett kutya harapott meg és víziszonyban szenved, tartsa magánál a kutya jobb hátsó lábának egyik ujját és meggyógyul. Annak, akit veszett kutya mart meg, azonnal tartsanak az arca elé tükröt: ha emberformájúnak látja magát, meggyógyul. Ha azonban kutyapofát lát a tükörben, meg fog halni. A kutya tömjénnel kevert vérét a terhes nő hordja mindig magánál, és a vér megvédi mindenfajta rontástól, úgyhogy éppen a kellő időben szül majd. Ha a lázas beteg a kutya vizeletét Mercurius napján napfelkelte előtt összegyűjti, földdel keveri össze, majd labdacsokat gyúr belőle és a pilulákat a nyakába akasztja, meggyógyul.

 

A szarvas

Placitus* receptje szerint szarva mindenfajta nedvet képes kiszárítani, ezért szembajok ellenében alkalmazzák. Szarva a fogfehérítésre és a fogak megerősítésére is jó, ezért porából fogport szoktak készíteni. Az epilepsziában szenvedőknek italba keverve szokták adni, s csodálatosan jó a hatása a hasmenés ellen is. Égetve és italba keverve a vért sűríti. Ugyanígy fogyasztva, vagy higítva a gilisztákat pusztítja el, égetett borba keverve pedig a kígyókat hajtja el…

 

Magyar László András fordítása




Hátra Kezdőlap Előre