Csányi

1293-ban Csáni Mátyás (de Chan) fiának, Istvánnak és testvéreinek Gábornak és Eye-nek adományozza III. Endre király a szolnoki várhoz tartozó Kérő (Kerew) földet az István kérésére. A birtok átadásával s a határ megvizsgálásával a gyulafehérvári káptalant bizza meg. A birtok átadásánál a királyi biztos Erkedi (de Erkud) János, a János fia (Ihones filius Ihonis). A föld megvizsgálásakor kitűnik, hogy a királyi birtokhoz tartozik a föld s tíz ekényi lehet. A király a kérésnek helyet ad, mert István hősiesen harczolt az ő érdekében az ausztriai Albert ellen Bécs alatt.*Árpk. Új Okmtár, V. k. 79. l.

1579 május 18-dikán Szent-Györgyi Chÿanÿ Ferencz, mint Böősházi Menyhért fiának Nagy-Erdődi Literatus Ferencz deáknak az ügyvédje, új ítéletet kér a középszolnoki Böősházát illetőleg, mire Báthori Kristóf maga elé idézteti Kusalyi Jakcsi Boldizsárt.*GKG. A. fasc. II.

Csányi Miklóst (23 éves) gyalogosnak vették föl az Ér-Szodoró községből 1805-ben összeírt, fegyverfogható nemesek névsorába. Ő és Balázs, szodorói nemesek homagiális esküt is tettek.

{282.} Csányi Dániel 1836–1839. krasznaczégényi, 1843–1866. érmindszenti evang. reform. pap.