Gyerőfi

Nálunk először a Kiskapusi előnevet viselő Gyerőfi (Kyskapwsi Ghewrefy) Zsigmond tűnik föl, a ki 1525 jan. 28-dikán zálogba veszi Zsombori Benedke Őrmező birtokát. A békés birtoklás biztosítására leköti Zsombori a kisesküllői birtokát.*Dl. 36,401. Km. Prot. T. min. p. 28. nr. 1.

A Gyerőfiek ezenkívül még a Gyerővásárhelyi s más előnévvel is éltek; de mindannyian egy családból származnak.

Giereoffy Veronika, Sombori Zsombory János özvegye és a Récsei (Rechyey) család ellen 1588-ban Kövesdi Sarmassági Miklós a krasznavármegyei Récse birtok miatt perel, a melybe aztán őt még ez évben be is iktatják.*Orsz. lt. Gyf. kápt. lev. cent. G. 12.

Gyerővásárhelyi Gyerőfi György II. Rákóczi György híve († 1694), neje Kemény Kata; fiai: szintén György, kolosi főispán, meg János, a kikkel a család fiága 1718-ban kihalt. Az előbbi Gyerővásárhelyi Gyerőffi György 1670-ben szolgálatát Bánfi Dénesnek ajánlja fel a somlyói vár és birtokok megvédésénél, mert ez szabadította ki őt a lengyel fogságból.*Bl. fasc. P. nr. 6. 1671-ben az országtól kárpótlásul bírja a szilágysomlyói jószágot,*Gr. Lázár Miklós: Erdély főispánjai. (Századok, 1887. nov. füz.) ekkor Báthory Zsófia fejedelemasszony is elzálogosította {549.} javainak bizonyos részét Gyerőffy Györgynek,*Bl. fasc. O. nr. 3. a ki (de Gyerővásárhely) 1672-ben zálogba veszi Bánfi Dénestől 11,600 forinton a somlyói várat és tartozékait, továbbá Perecsen részbirtokot, Balla birtokot, Baksát, Bagost és Kárásztelket.*Átiratban Bl. fasc. O. nr. 4. és O. nr. 5. Somlyó város lakóinak a Bánfi-családhoz és a legfőbb itélőszékhez intézett felirata szerint a Bánfiak csak akkor bírják Somlyó várát, ha Gyerőfitől visszaváltják.*U. o. P. nr. 7. 1685 jan. 4-dikén Gyerő-Vásárhelyi Gyerőfi György varsolczi jobbágya házánál Szécsi Guthy Farkas kérésére tanúvallatást tartanak.*Nagyv. Múz. Blt. egyszerű fogalmazvány. Az ő (Gerőffi) jószágán németek garázdálkodnak, mert szebenből 1697 ápr. 9-dikén keményen rá ír Serédi Benedekre, hogy azokat az alispán által elszállíttassa. Guthi Farkas is fölkeresi ezért szemrehányó levelével. Ugyanő feleségétől az egrespatakiaknak valamely dolga felől vett tudósítást.*Szgy. Egrespatak 1708-ban Báthori-Gyerőfi birtok.*Orsz. lt. Cons. et Urbar. Fasc. 113. nr. 57.

1723 jan. 22-dikén (a György és Kemény Kata leánya:) Mózesné Gyerőfi Katát*Második férje Henter János. egy hosszúmezői jobbágy kiadására inteti Gencsi István.*Gencsi-lt. nr. 242.