Harangi

Sámsoni Harangÿ Illés (Helia) egyike vala azoknak, a kik 1545-ben mint szomszédok, jelen voltak, a mikor Kusalyi Jakcsi Mihályt beiktatták Hadad várába és tartozékaiba.*Lelesz, Stat. B. 434. 1546-ban Illés jelen volt a Köbölkúti János unokái között létrejött osztozkodásnál.*Nagyv. Múz. Blt. XVIII. századbeli másolatból. 1549-ben a Haranghi (Helia) sámsoni jobbágyait három kapu után rótták meg adóval.*Dical. 1550-ben nemes Harangi Éliás de Sámson, a mikor a néhai Désházi Kelemen középszolnokvármegyei birtokrészeit osztják fel örökösei között, mint szomszédos birtokos N.-Monban volt jelen.*Szgy.

Ekkor Haranglábi Helie(?) Katalin az alperesek között van említve, a mikor megjárják a néhai Sámsoni Gergely és Mihály sámsoni birtokrészét és átadják Bőnyei Mátyás felperesnek.*Orsz. lt. Km. conv. lad. 26. B. nr. 54. 1549-ben Harangÿ János özvegyének paczali jobbágyai 4 kapuszámnyi adót fizettek.*Dical.

Harangi László 1623 febr. 13-dikán zálogba veszi Bánfi {584.} Istvánné Vajda Anna ököritói részbirtokát.*Gencsi-lt. nr. 1396. más. Sámsoni Haranghi László 1627-ben Közép-Szolnok vármegye egyik szolgabírája.*GKG. A. fasc. XVII. (Haranghy László) 1631-ben a fehérvári diétán követ,*Szgy. 1635-ben is szolgabíró, majd alispán. (Sámsonban lakott.) 1633 nov. 4-dikén zálogba veszi Tamásfalvi Lászlótól, mint neje, Spáczai Anna megbizottjától meg Spáczai Mihály-, János- és Miklóstól ezek zálnoki, csanálosi és ököritói jobbágytelkeit, összesen négyet.*Gencsi-lt. nr. 1398. 1639-ben (Harangi László de Sámson) ellentmondott annak, hogy Nagydobát, Fürményest és Lelét Rákóczi György fejdelem Görcsöni Serédi Istvánnak ajándékozta, mivel azon helységeket hajdan Spáczai Mihály és Thamásfalvi Miklós közösen bírták.*Szgy. 1640 jun. 22-dikén pedig meginti Majtényi Andrásné Szigeti Zsófiát, hogy az első férjétől, Nagydobai Spáczai Mihálytól hátramaradt nagydobai nemesi kuriából meg Fürményes, Lele, N.-Mon, Szent-Király, Kis-Doba és Keresztúr részbirtokokból vegye fel az őt megillető hozományt, a kuriát meg a részbirtokokat bocsássa vissza.*Gencsi-lt. nr. 1399. Sámsoni Haranghy László 1639-ben özv. Gyulafi Sámuelné Iktári Bethlen Anna jószágigazgatójául van említve.*GKG. C. fasc. XIX.

1657 előtt Harangÿ Lászlótól egy sámsoni részbirtokot cseréltek ki Mokchaÿ Ferencz és neje, Vid Zsuzsánna.*Lelesz, Act. an. 1657. nr. 17.

Harangi László a XVII. század elején a krasznahorváti evang. reform. papnak malmából «sabbathale»-t adott.

1647 előtt Haranghi Péter Vassalÿ Katalin második férje volt.*U. o. Signat. Lib. 28. fol. 18.