Katona

Ily nevű család több volt.

1604-ben Kathona Mihály részéről Ilosván, Becski György részéről pedig a két Seredenben és Oláh-keczelben, összesen 2 jobbágyház adózott.*Dical.

1605-ben Katona Mihálynak 1/2 telkét adóztatták meg Ilosván és Lompérton.*U. o.

1630-ban Somlyai Katona Gergelyné Balog Zsófiának joga volt részben Varsolcz falu Apró nemesek részéhez.*Nagyv. Múz. Blt. Nemes Katona András 1790-ben somlyai adózó.

1731 decz. 7-dikén Korda Kata, Katona Pálné (a Sarmasági Katalin unokája) hiteles másolatban megkeríti az édes anyja, Csebi Pogány Klára tiltakozását, a melyet 1712-ben emelt volt a Gyerőmonostori Kemény bárók ellen a néhai Sarmasági György középszolnokvármegyei birtokai elfoglalása miatt.

{698.} A pör, mint már ismeretes, az 1646-ban elfoglalt birtokok ügyében 1681-ben megindúlt a Kemények ellen s már igen sokszor felújúlt, «de mind ez ideig tökéletességre nem vihették», bár Pogány Kata is tett már lépéseket újabban az ügyben.*Szgy.

Katona István, mocsolyai nemest Közép-Szolnok vármegye 1705-ben lovas zsoldos állítására írta ki. Ferencz, mocsolyai saját telkén lakó adózó nemes 1781-ben homagiális esküt tett.

Katona Imre 1740–1742. krasznai evang. reform. pap (meghalt Tasnádon). Egy Imre 1781-ben paniti, 1783-ban zilahi evang. reform. pap, meghalt Zilahon 1792-ben.

Katona Zsigmond 1741-ben kővárvidéki assessor, György, szilágyfőkeresztúri, homagiális esküt tett. György és Mihály, érszentkirályi lakosok, 177-ben nemességök igazolását kérik Közép-Szolnoktól.*P. C. Product, 65. l.

Az 1797-diki összeírásokban Katona Mihály méltóságos úr és János úr a böősházi, Mihály meg az égerháti főbb birtokosok közt foglal helyet. Mocsolyáról, Ér-Szentkirályról, Kraszna-Mihályfalváról, Ér-Mindszentről s Kecskésfalváról találunk még Katona nevűeket. A mocsolyaiak saját telkükön lakó, adózó, az érszentkirályiak saját telkükön lakó adómentes nemesek (Jánosné kisbirtokos), a krasznamihályfalviak kisebb birtokosok. Ér-Mindszenten egy (László) saját telkén lakó egyházi adómentes nemes van, Kecskésfalván Filep kántor.

1805-ben Katona János és Ferenczné Mocsolya községből, mint saját telkükön lakó szabadosok fordúlnak elő, Zsigmond, Mihály és János, mocsolyai adózó nemesek homagiális esküt is tettek, László és Sándor, érszentkirályi nemesek is tettek homagiális esküt, a kiket lovasoknak vettek föl az adómentes nemesekkel. Kecskésfalvi Katona Filep hadadi járásbeli {699.} assessor sajátkezű aláírásával elismeri, hogy a homagiális esküt vele is letétették. Filepet gyalogosnak vették fel az 1805-ben nemesi fölkelésre összeírt kecskésfalvi adómentes nemesek névsorába.

1806-ban Katona Zsigmondnénak Márkaszéken 2 lakott és 8 puszta antiqua meg 13 lakott és 5 puszta nova jobbágytelke, Porczon 2 adómentes lakótelke meg 6 puszta antiqua és 9 lakott nova jobbágytelke volt.

1837-ben Katona Imréné birtokos Pósán.*Hodor K.: Doboka, 523. l.