Kende

1543-ban Kende András sámsoni jobbágyait egy kapuszámnyi adóval rótták meg.*Dical. 1550-ben Kende András és Gáspár az alperesek között említvék, a mikor megjárják a néhai Sámsoni Gergely és Mihály sámsoni birtokrészét és átadják Bőnyei Mátyás felperesnek. A birtok leírásában említve van a Báldoni Ambrus nemesi háza, melyet most a nevezett két Kende bír.*Orsz. lt. Km. conv. lad. 26. B. nr. 54. Egy 1592 julius 24-dikén Somlyón kelt levél {726.} szerint Czégényi Kende János, nagyságos Somlyai Báthory István szolgája, a középszolnokvármegyei sámsoni birtokát, mely napnyugot felől Tóth Mátyás, napkelet felől pedig Alsóvári Benedek házai közt volt, 100 forintért zálogba adja Farkas Mátyásnak és Sámsoni Zentmarjai Jánosnak.*Nagyv. Múz. Bl.

Kende Mihály egyike azoknak, a kik 1561 előtt hűtlenségök miatt vesztették el Szántó birtokot meg más szatmár- és beregvármegyei részbirtokokat.*Lelesz, Stat. F. 74.

1570-ben Kende István paczali jobbágyait egy kapu után adóztatták meg.*Dical.

Kende Tamás neje Bőnyei Helena 1576-ban testvéreitől Jánostól Bőnye egy részét kapja.*Szgy. E Helena Bőnyei Mátyás leánya, a kinek érdekében 1579-ben a szolgabírák Bőnyei György özvegyét Szécsi Borbálát középszolnoki bőnyei és oláhnádasdi birtokokért keresik meg.*U. o.

Kende Gábornak egy magyarkeczeli jobbágya 1676 jan. 27-dikén jótáll Perecseni Nagy Andrásnak egy felkeczeli jobbágyáért.*U. o. E Gábor Perecsenben is birtokos,*Késmárki Tököly Imre naplója 1676–1678. bizonyára Költsei Kende Gábor (a szatmári alispán)*Nagy I. VI. 186. férje annak a Bánfi Zsuzsánnának, a ki régebben Bánfi Dénestől zálogba vette a perecseni részbirtokot, aztán Balla, Oláh-Baksa birtokokat és a somlyói vár tartozékait,*Bl. fasc. P. nr. 11. s a ki még ez évben már mint özvegy ismeri el, hogy mindezeket zálogul bírja 1000 arany forintért, de egyúttal arra kötelezi magát, hogy a birtokokat a zálogösszeg visszafizetése után a Bánfi-család férfitagjainak visszaadja.*U. o. fasc. O. nr. 13.

1679 előtt (Kendi?) Gábor 160 forintért zálogba vetett egy, Somlyó városhatárában Perecsen felé néző malmot Ugrai Györgynek; ezt visszaváltják most özv. Bánfi Dénessel Bornemissza Katalin és Bánfi Farkas.*Bizonyságlevél átiratban Bl. fasc. O. nr. 10.

{727.} 1690 okt. 30-dikán Kölcsey Kende Gábor 200 magyar forintot vesz kölcsön Olasz Ferencz, somlyói főkapitánytól.*Orsz. lt. Km. conv. fasc. O. nr. 2. 27. fiók.

1696-ban Kende Zsigmond és Klára, továbbá Bánfi Dénes, Gábor és György ellen Perecsen, Balla és Baksa birtokokat illetőleg tiltakozik Inczédi György, mint felesége megbizottja.*Orsz. lt. Gyf. T. lt. Q. 86.