Kendefi

1570-ben II. János király itélőlevelet adott ki Mogyorói L. Bánfi Pál felperes számára Kendeffi Miklós, János és László, Kis-Várdai Várdai Ambrusné Bánfi Petronella, özv. Serédi Istvánné Klára, Harinnai Farkas, id. Buni Bethlen György stb. alperesek ellen a krasznavármegyei Valkóvár, Nagyfalu és Kraszna városok; Váralja, F.- és A.-Jaáz, Bagolyfalu, Füzes stb. birtokok és részbirtokok meg Magyar-Kasznagy praedium és ezek határjárása, kimérése és negyedrészre osztása ügyében.*Bl. fasc. G. nr. 8. Az itt említett birtokok ügybéen 1573-ban Báthori István, erdélyi vajda is privilegiális levelet adott L. Bánfi Pálnak és a Bánfi-testvérek férfi-ivadékainak, mint felpereseknek a nevezett Kendeffiek, mint alperesek ellen.*U. o. nr. 7.

Gróf Kendefi Rákhel (gróf Bethlen Gergelyné) 1797-ben Czigányiban, Fürményesen és Haraklányban főbb birtokos.

1808-ban Kendefinének van földje Vaja határán, de telke nincs, gr. Kendefi Eleknének 63 antiqua és 28 nova jobbágytelke volt Pecselyben Gr. Kendeffy Elekné (gr. Bethlen Krisztina) a nagyfalusi evang. reform. egyháznak egy terítőt adott.

Gróf Kendefi Ádám «a politikai pályán, megyegyűléseken, mint Wesselényi barátja, az ellenzéknél is előbb jár; de arisztokratább és kevésbbé elbűvölő szónok lévén barátjánál, a népszerűség azon fokára épen nem emelkedhetett». 1834-ben halt meg.*Nagy I., VI. 194.

Hodor 1837-ben azt írja, hogy a Kendefy grófok régebben M.-Egregyen is birtokosok voltak és hogy a család a grófi ágban már kihalt.*Hodor K.: Doboka, 526. l.

{728.}