Makrai

M. Gergely deák (literatus) 1492-ben tanúskodik Losonczi Bánfy Mihály ellen a Losonczi Bánfy János érdekében, néhai Losonczi Bánfy András prépost részjószágaiért megindúlt pörben, hogy a kérdéses részjószágokat Bánfy Mihálytól sem a néhai Bánfy Dénes, sem pedig ennek testvére és örökös utóda, Bánfy János, nem foglalta el s nem bitorolja.*Szgy.

Makrai Bertalanné Erzsébet, Kendeffi Miklós, János és László, Kis-Várdai Várdai Ambrusné Bánfi Petronella, özv. Serédi Istvánné Klára, Harinnai Farkas stb. alperesek ellen 1570-ben II. János király itélőlevelet adott ki Mogyorói L. Bánfi Pál felperes részére a krasznavármegyei Valkó-vár, Nagyfalu és Kraszna városok, Váralja, F.- és A.-Jaáz, Bagolyfalu stb. helységekben levő birtokok és részbirtokok meg Magyar-Kaznacs praedium és ezek határjárása, kimérése s negyedrészre osztása ügyében. (E per úgy szállott az alperesekre, hogy Bánfi Petronella és Várdai Klára örökbe fogadták {67.} Bánfi Imrét).*Bl. fasc. G. nr. 8. 1573-ban Báthori István, erdélyi vajda is privilegialis levelet adott L. Bánfi Pálnak s a Bánfi-testvérek férfi ivadékainak, mint felpereseknek, Makrai Bertalan neje Erzsébet alperes ellen Valkó-vára s a többi birtokok határjárása és kimérése ügyében.*U. o. nr. 7. S (Makrai Bertalan leánya? Erzsébet alperes) ellenében be is iktatták Bánfi Pált Valkó-várába s tartozékaiba.*U. o. nr. 6.

Szentgyölgyi Makrai Bertalannak Pósa Péter elleni perében Báthori Kristóf 1578 november 22-dikén a középszolnoki Széplak ügyében azt itéli, hogy a közelebbi gyűlésen Péter bizonyítsa be állitását.*Tört. Tár, 1898: évf. 346. l.

1808-ban Makrai Jánosnak Hosszúmezőn két antiqua és egy nova, Ilosván («Erdélyben lakik») egy antiqua, Hídvégen három nova jobbágytelke volt.

Makrai János 1846–1856. zoványi, 1856–1866. érszentkirályi evang. reform. pap, 1861-ben az érszentkirályi evang. reform. egyháznak egy virágos szőrabroszt adott.