Mátyás

Egy Mátyás nevű nemes 1424-ben a leleszi konvent előtt ötvened magával esküt tesz a Deésházi Menyői László érdekében a Kusalyi Jakcsok ellen.*Szgy.

Mathias Tamás 1588 június 24-dikén, mint szomszédos birtokos, volt jelen, a mikor Kövesdi Sarmasági Miklóst a krasznavármegyei Récse birtokába iktatták.*Orsz. Lt. Gyt. kápt. lev. cent. G. 12.

1742-diki tanúvallatás szerint Mátyás János fiai: Demeter és Gábor – úgy látszik, jobbágyok – húsz év előtt Zaránd vármegyébe szöktek el Balázsházáról, a hol Zölcze falu elpusztulása után házat építettek volt maguknak.*Bl.

Mátyás István, mocsolyai saját telkén lakó adózó nemes 1781-ben homagialis esküt tett. A nemesi fölkelők összeírásaiban 1797-ben József érkávási,*V. ö. Maftyéivel. Mózes érszentkirályi zsidó, 1805-ben István, mocsolyai saját telkén lakó, fegyverfogható szabados fordúl elő, a ki homagialis esküt is tett, a mikor nemesnek van írva.

Mátyás Dénes 1834-ben krasznavármegyei táblabíró. Sándor 1847-ben és 1848-ban szintén Kraszna vármegyében törvényes derékszék bírája. Mindketten talán Kibédi Mátyusok.*L. ott.