Mikó

1549-ben Myko (Mÿklos) Tamás, lelei egytelkes nemes 25 dénárnyi adót fizetett.*Dical.

1568-ban Mikó Ambrusnak megparancsolta János Zs., hogy a dobokavármegyei Galponya nevű birtokon puhatolja ki, hogy e birtok mi részben maradt Szucsáki Thomory Demeternél.*Szgy.

Lelei Miko Balázs, középszolnoki nemes egyike vala azoknak, kikhez S. Báthori Kristóf azon rendeletét intézte 1577 ápr. 29-dikén, hogy Gyulafi Lászlót iktassák be a középszolnoki Nagy- és Kis-Babocza, Kolbászfalva, Redefalva és Somos birtokokba, melyeket János Zsigmond is neki adott volt.*GKG. A. fasc. I-III.

Oroszfái Mikó Istvánné Kabós Zsófiának 1630-ban joga van Varsolcz falu Apró nemesek részé-hez.*Nagyv. Múz. Blt.

1790-ben Közép-Szolnok vármegye közönsége visszahelyezte előbbi adómentességébe a magyarcsaholyi Mikó-családot, a melynek tagjai közül Mihályt és Andrást 1777 okt. 2-dikán adómenteseknek, a többit pedig armalistáknak itélte a kir. tábla. 1781-ben ugyancsak András és Mihály s rajtok kívül még József, István és László, magyarcsaholyi nemesek, tettek homagialis esküt.

1797-ben a Mikó-családnak Kr.-Mihályfalván és Magyar-Csaholyban kisebb birtokos, saját vagy más telkén lakó adómentes nemes tagjai vannak. 1805-ben M.-Csaholyról Mikó Istvánt (28 éves), Dánielt (26 éves), Pált (34 éves), Józsefet (30 éves), Miklóst (38 éves) és Ferenczet (40 éves) gyalogosoknak írták ki. Istvánról megjegyezték, hogy «taxásföldön» lakik, {109.} a többiekről pedig azt, hogy «birtokos»-ok. Sándor (25 éves) lovas. Valamennyiökkel, valamint még Lajos, idevaló nemessel találkozunk a homagialis esküt tevők ez évi jegyzékében.

Mikó Imre gróf és báró Radák Istvánné szül. Rhédei Klára grófnő 1864-ben a tasnádszántói evang. reform. egyház építését segítették elő. Hídvégi Mikó Anna gr. ennek az egyháznak a szószékre díszes szőnyeget adott.