Rápolti

1330-ban Tamás vajda meghagyja az erdélyi káptalannak, hogy Rápolthi Tamás fia András vagy Bakai (Baksai?) Mátyás jelenlétében járassa fel Ugrin fia István és Ramacsa fia András menyői birtokait.*Szgy.

Rápolti Szerafinnal és Bálinttal (1632 előtt) Dobai János, Guthi Anna férje, megegyezett a szamosközi és szilágyi jószágokra nézve, melyeket neje hagyott neki, – oly módon, hogy a szamosközi jószágot visszabocsátja a Rápoltiaknak, de megtartja a szilágyiakat.*Gencsi-lt. nr. 815. Rápoti Szerafin és Bálint át is írták a majádi, száldobágyi és derzsidai részbirtokokat Dobai Jánosra. 1632 jún. 10-dikén Ilosvai Dobai Banga Miklós meginti Sándorházi Istvánné Dobai Zsófiát ama részbirtokok visszabocsátására,*U. o. nr. 821. a kinek a javára ez évi szept. 22-dikén tanuvallatást tartottak e jószágokról.*U. o. nr. 815. Rápolti Szeraphin és {334.} Bálint zálogba vették 1643 jún. 23-dika előtt Dobai Istvánné Horváth Petronellától az ilosvai részbirtokot és kúriát meg a hosszumezői részbirtokokat, de mindezeket mint távolabbi atyafi, kiváltotta a most említett Sándorházi Istvánné Dobai Banga Zsófia.*Gencsi-lt. nr. 762.

1575-ben Vasaljai Literatus Gábor a maga és Rapolthy Szerafin (egr.) leánya, Erzsébet személyében tiltakozik azon egyezség ellen, melyet ezen Szerafin meg Chegedy András és neje, Rápolthy Anna a krasznavármegyei ilosvai, lompérti, hosszumezői, a középszolnoki majádi, szoldobágyi, derzsidai részbirtokokra, Babukteleke praediumra és más, szatmár-, meg szabolcsvármegyei részbirtokokra vonatkozólag akarnak kötni,*Lelesz, Signat. Lib. 5. folio 24. majd 1576-ban Dobai János fia, György ellen ezen birtokok elidegenítése miatt.*U. o. f. 94.

1656-ban Rápolti Bálint utóda, Sándorházi Ferenczné Túri Zsuzsánna lemond az ilosvai, lompérti, hosszumezői, majádi, derzsidai, száldobágyi és babuktelki részbirtokokhoz való jogáról férje, továbbá Sándorházi János, István, és Kémeri Lorán Andrásné Sándorházi Katalin javára.*Gencsi-lt. nr. 817.

Rápolti Mihály 1687-ben bagosi iskolamester, talán ő (Rápóti Mihály akadémikus) 1689-ben bizonyára a biharvármegyei nagybajomi,*Tt. ev. ref. I. 67. 1692-ben monói evangelikus református pap.

1797-ben Rápóti Kata Kis Andrásné szilágyfőkeresztúri saját telkén lakó adózó nemes.

1805-ben Rápolti Pál, nagydobai adózó nemes homagialis esküt tett. Rapóti Ferencz a nemesi fölkelésben való részvételre összeírt lelei szabadosok között fordúl elő.