Sikolya

Keresztúri.*Csánki, I. k. 576. l. Néhai Fürményesi Nagy Fábián leánya Ágnes özv. Kerezthvri Sykola Albertné 1461 jún. 12-dikén Székely Istvánnak a középszolnoki kis- és nagydobai s krasznavármegyei bürgezdi javaiból jegyajándéka s nászhozományára nézve kielégíttetvén, Székely Tamásnak menedéket vall.*Dl. 36,392. Km. Prot. E. min. pag. 114. nr. 4.

Sykala Jánost királyi emberül jelölte ki János király, a mikor 1535-ben meghagyta, hogy iktassák be Dobai Antalt Nagy-Doba, Nyírmon és Szent-Király birtokokba.*Orsz. Lt. Km. conv. lad. 26. D. nr. 5.

Nemes Keresztúri Sikolya Gergely egyike azon keresztúri nemeseknek, a kiket 1545-ben Keresztúri Dobszay János megint egy keresztúri rétjének letaposása és egy szántóföldjének felszántása miatt.*Lelesz, Act. an. 1545. nr. 37.

Kerezthwri Sykolya Pétert 1547-ben tanúnak jelölte ki Ferdinánd király, a mikor meghagyta, hogy Vicsa birtokba iktassák be Paladinics Jánost.*Orsz. Lt. Km. conv. lad. 27. V. nr. 3. E Péter 1549-ben Ferdinánd előtt ki akarja váltani Keresztúri Lőrincz presbyter menyői birtokrészét, a mely most Deésházi Lajos kezén van. {415.} Ferdinánd parancsára a konvent megidézi Deésházit.*Orsz. Lt. Km. conv. lad. 27. S. nr. 55. Az országbíró Keresztúrról és Nagydobáról Kerezthwri Sykolya Pétert is kijelölte ekkor királyi emberül, a mikor meghagyta a kolozsmonostori konventnek, hogy Haraklányi Miklós javára Vártelkén és Nyírsiden helyszíni vizsgálatot tartson özv. Vajai Borzási Györgyné Borbála és fia Miklós ellen*U. o. lad. 26. H. nr. 1. és hozzon ítétetet e Haraklányi érdekében a nevezett Borzásiakkal szemben, kik elfoglaltak és kiírtottak egy Haraklányhoz tartozó földrészt.*U. o. B. nr. 60. Sykolya Péter nemes (de Keresztur) 1550-ben, a mikor a néhai Désházi Kelemen középszolnokvármegyei birtokrészeit osztják fel örökösei között, mint szomszédos birtokos, jelen van Keresztúron.*Szgy.

Sikolia György egyike azoknak, a kik ellen pert folytatott Dobszai János a keresztúri közös területek megosztása tárgyában. 1560-ban II. János király meghagyja Közép-Szolnok vármegye közgyűlésének, hogy ezt az ügyet újból tárgyalja.*Gencsi-lt. nr. 920.

Az Újlakról származó Sikolya László leányáról, Erzsébetről 1612-ben, 1646 decz. 6-dikán és 1689 január 3-dikán kelt oklevelekben, mint Bartos (Barthor?) András nejéről van szó.*Nagyv. Múz. Blt. e. László 1629 decz. 8-dikán középszolnoki hites törvényszéki biró.*U. o.

Judit a Rátonyi Mihály neje volt 1655 máj. 18. 1687.*U. o.

Az imént említett Bartos András és Sikolya Erzsébet gyermekét is Sikolya Lászlónak hívták. 1689 január 3-dikán Ákoson kelt levél szerint Lengyel András, középszolnokvármegyei szolgabíró és Balázsházy Sámuel, hites assessor tanúvallatást tartottak arra nézve, hogy hívták Csikolya László atyját és miért hívják őt most Sikolyának. A tanúk azt vallják, hogy Sikolya László atyját Bartos Andrásnak hívták és {416.} Újlakról származott Sándorházy Istvánhoz s ez szerezte meg neki az id. Sikolya László leányát és így a most élő Sikolya László az anyjáról viseli a Sikolya nevet.*Nagyv. Múz. Blt. László 1690 ápr. 3-dika előtt egy jószágot bírt id. Ákosi Pap Istvánnal és Kovács Jánossal.*U. o. Júl. 7-dikén az ő (Sikolya László) két ákosi jobbágyát elveszik Bartos Lászlótól és Ákosi Pap Istvánnak adják.*U. o.

1690 ápr. 3-dikán az István jobbágyai tanúskodnak Ákoson id. Ákosi Pap István maradékai javára tartott tanúvallatásnál.*U. o.

Sikoja (Sikolya) László és János 1763 szept. 5-dikén középszolnok vármegyétől nemesi bizonyítványt kapnak. Ákoson bírt a család.*V. Test. 68. l.