Sinka és Sinkai

Zeudemeteri Synchai Péter mester, szolnokvármegyei nemes, 1388-ban tanúskodik a mellett, hogy Mutos, Szélszeg, Goroszló és Turbucza nem Kővárhoz, hanem Aranyos várához tartoznak.*Wl. Talán ugyancsak Sinkai az a Zewdemeteri Péter, a kinek fiai Jakab és István, valamint Almusi (Almosdi?) Péter fiai János és László kérésére 1389 jan. 28-dikán a szolnokvármegyei Szeődemeter birtokban minden csütörtökön vásárt engedélyez Mária királynő.*Dl. 30.737.

A Synka fiát, Pétert is bevádolja a váradi káptalan előtt 1374-ben a Szakácsi Erdélyi Gergely fia, Jakab, hogy több mással együtt az ő Kegye, Szakácsi és Gyuró nevű birtokai {419.} területén erőszakosan jószágot foglalt el és határjeleket állított fel.*Nagyv. Múz. Blt.

Sinka Jánost 1577-ben meginti Szintai Boldizsár két ilosvai jobbágytelek kibocsátására, jóllehet ezek örökre idegenítvék el.*Gencsi-lt. nr. 838. A Sinkai János ellen indított eme perben Kraszna vármegye 1578-ban hozott határozatot.*U. o. nr. 839.

Sinka Ursz János, ákosi nemes, 1781-ben homagiális esküt tett.

Sinka Jánosné 1797-ben Gyöngyön kisebb birtokos, Ákoson saját telkén lakó egyházi adómentes nemes. – József, szakácsii fegyver fogható adózó nemes 1805-ben gyalogos.