Telegdi

A Csanád nemzetségből való. Kraszna vármegyében ősi jogon birtak még 1553-ban is.*Acsády: A m. nemesség és birtokviszonyai a mohácsi vész után, 27. l. A Telegdi család őse Pongrácz (1218–1256).*Dr. Karácsonyi: A Magy. Nemz., I. k. 346. l.

Thelegdi Lőrincz leánya, Anna, Nagymihályi Andrásné 1489 előtt pert inditott Kusalyi János fia László ellen anyja Ágnes leánynegyedének a középszolnoki Hadad és Kusaly birtokokból való kiadása iránt; ez ügyben a nyolczados biróság most itéletet hoz.*Dl. 18,374. Lőrincz (Telegdy) unokája, Márton és Dorottya fia, Ferencz meg Bethlen Miklós érdekében 1492-ben megidézik Kisvárdai Miklóst, Aladárt, Jánost és Lászlót többek között a középszolnoki Vásárhely birtok tárgyában.*Lelesz, T. 77. f. anni 1492. nr. 29.

Telegdi Katalin S. Báthori István neje. 1534-ben özvegy, a mikor fia András adományul kapta János magyar királytól a krasznavármegyei Goroszlót.*Bl. fasc. KK. nr. 8. Tőle 1538 febr. 15-dikén {614.} Statilius János erdélyi püspök kétezer aranyforintot vett kölcsön.*Beke Antal: Az Erd. Kápt. Levéltára Gyulafehérvárt, I. f. 102. lap. Özvegy Telegdi Katalin (mfc.) és Somlyó várbeli igazgatója, Literatus Tamás 1548-ban azok között vannak, a kiket Kusalyi Jakcsi Mibály azért idéztet meg, mert megtámadtatták mocsolyai makkos erdejét, a makkot összeszedették, bizonyos fákat határjel gyanánt kereszttel jelöltettek meg és az erdőnek egy részét a maguk számára lefoglaltatták.*Lelesz, Act. an. 1548. fasc. 4. nr. 38.

Thelegdy Mihály 1550-ben, mint Bánfi Gáspár özvegyének, Jaxith Annának a férje van említve.*Orsz. Lt. Km. conv. lad. 34. E. nr. 54. 1553-ban (Thelegdy Mihály) nagyfalusi jobbágyai hatodfél, a krasznaiak három, a meszesaljaiak és valkaiak két-két, a rézaljaiak (Thelegdi) egy kapuszámnyi adót fizettek.*Dical. Ekkor Telegdi Mihály nejéül Bánfi Gáspár leánya Zsófia van említve; Mihály s neje L. Bánfi Miklóssal és Istvánnal állanak pörben, a krasznavármegyei Szilágy kerületben levő Valkó várért s más doboka- és kolozsvármegyei birtokokért, de a birtokokat a Bánfiaknak itélik, mire Telegdiék mindazt is visszabocsátják, a mit már elfoglaltak volt.*A gyulafehérvári káptalannak Bánfi Farkas, Mihály és György számára 1764-ben kiadott átiratában. Bl. fasc. JJ. De L. Bánfi István kötelezi magát, hogy Valkó-vár birtokot és összes tartózékait átadja Telegdi Mihálynak és nejének Bánfi Zsófiának és örököseiknek.*Egyezséglevél átíratban. Bl. fasc. nr. 8. Telegdi Mihály és Horváth György meg leányai: Katalin és Zsófia vissza is kapják, illetve átveszik Bánfi Miklós- és Istvántól a krasznavármegyei Valkó várat s tartozékait, miket az előtt Jaksyh Anna és leányai meg Telegdi Mihály bírtak.*Gyulafehérvárt kelt osztozkodó levél átiratban. Bl. fasc. SS. nr. 8. 1570-ben II. János király adott ki itélőlevelet Mogyorói L. Bánfi Pál felperes számára Telegdi Mihályné Zsófia, Telegdi Miklósné Borbála, előbb Bánfi Gáspár, most Kendi Antal özvegye Jaxyts Anna úrnő, Károlyi László leánya, Anna, stb. alperesek ellen a {615.} krasznavármegyei Valkó-vár, Nagyfalu és Kraszna városok; Váralja, F.- és A.-Jaáz, Bagolyfalu stb. birtokok és részbirtokok meg Magyar-Kaznacs praedium és ezek határjárása, kimérése és negyedrészre osztása ügyében.*Bl. fasc. G. nr. 8. 1573-ban Báthori István erdélyi vajda ad privilegialis levelet L. Bánfi Pálnak s a Bánfi-testvérek férfi ivadékainak, mint felpereseknek Telegdi Mihály alperes ellen,*Báthori István, erdélyi vajda privilegialis levele a fejedelmi itélőszék hiteles másolatában. Bl. fasc. G. nr. 5. és 7. majd Telegdi Mihályné Bánfi Zsófia és Telegdi Miklósné Bánfi Borbála, alperesek ellen adott ugyancsak L. Bánfi Pálnak Valkó-várára és Nagyfalura vonatkozólag.*Báthori István erd. vajda levele hiteles másolatban. Bl. fasc. G. nr. 5.

Teledi Miklósnak és Bánfi Borbálának 1561-ben a nagyfalusi birtokot illető vallomása ellen L. Bánfi István fiai: Farkas és Kristóf ellentmondottak.*Bl. fasc. F. nr. 10. 1567-ben e Miklós és hat társa pert folytattak Zovány birtokért Báthori Kristóf és István ellen.*U. o. fasc. EE. nr. 23. Telegdi Miklósné Bánfi Borbála ellen 1568-ban Valkai Miklósné Csire Petronella adott be keresetlevelet Kraszna vármegyéhez anyai nagyapja birtokaiért.*U. o. fasc. M. nr. 20.

Nemes Telegdy János és Pál azok között voltak, a kik 1574-ben tiltakoztak Báthori István ellen a krasznavármegyei Valkó-vára uradalom és vár elidegenítéseért.*Lelesz, C. Kraszn. Prot. 20. fol. 196.

1781-ben Telegdi Mihály (de ead.) és József tettek homagiális esküt Közép-Szolnokban.

Telegdi János 1784–1787. krasznaczégényi evang. reform. pap.

1791-ben Telegdi István de N.-Enyed homagiális esküt tett Közép-Szolnokban.

Telegdi Mihály 1797-ben oláhnádasdi kisebb birtokos, egy Mihály szilágycsehi saját telkén lakó adózó nemes. Telegdi János és fia József, nagydobai adózó nemesek 1805-ben {616.} homagiális esküt tettek, a mikor Telegdi András és Mlihály adómentességet nem élvező, szilágycsehi járásbeli szabad állapotú lakosok.

Telegdi Sámuel 1815–1818. középszolnoki assessor.

Telegdy János 1861-ben krasznavármegyei alorvos.