Tordai

Thordai János, mint Bélteki Drágfi Gáspár megbízottja, 1533-ban új ítéletet kért és nyert ennek részére János királytól Kusalyi Jakcsi Mihály ellenében.*GKG. C. fasc. XII. Második Tordai János és György 1732 márcz. 17-dikén tovább zálogosítják Gencsi Istvánnak és Györgynek ama badacsoni féltelküket, melyet Gencsi Györgynek zálogosítottak volt el.*Gencsi-lt. nr. 111.

1551-ben Bolchi Thorday Zsizmond és Sámsoni Kőrösi (Ewressy) Ferencz birják Majádi László Ilosva, Lompért, Hosszúmező, Derzsida, Szoldobágy, Majád és Szakácsi birtokait, a melyek anyai jogon a fenti Tordait és Bőnyei Mátyást egyenlő arányban illetik. Ez alapon Bőnyei most birtokba akarja venni az őt megillető részt a fenti birtokokból, a melyeken már meg is osztozkodott Tordaival és társával, a miért is a király meghagyja, hogy iktassák be Bőnyeit, ellenkezés esetén idézzék meg Tordait és társát.*Orsz. Lt. Km. conv. lad. 27. M. nr. 22. (Zsigmond, Bőnyei Mátyás és Kőrösi Ferencz az ilosvai, lompérti, hosszúmezői, majádi, derzsidai, szoldobágyi és babuktelki részbirtokok felosztására törvényes bírákat kértek).*Gencsi-lt. nr. 286. Dobai Borbála Ököritó birtokán három jobbágyot és egy jobbágy özvegyét, utóbbit ház nélkül kapta Bolchi Thorday Zsigmond amaz osztozkodás alapján, a mely közte és a lenti Borbála többi jogutódai között ugyanezen Borbála birtokait illetőleg jött létre. E birtokról való termés közös.*Orsz. Lt. Km. conv. lad. 27. M. nr. 17. Bánfi György erdélyi kormányzó 1697 márczius 29-dikén Kolozsvárt kelt levelével megparancsolja Kraszna- és K.-Szolnok vármegyék tisztikarának, hogy {636.} Bihari Virág Sámuelné, Keresztúri Turdai Zsigmondnak Csata Erzsébettől született leányát Juditot Turdai János fiával Györgygyel keresztúri és zsákfalvi középszolnokvármegyei és egyéb krasznavármegyei birtokaikban osztoztassák meg.*Nagyv. Múz. Blt.

Balázsházi Tordai György Deákot 1586-ban királyi emberül jelölik ki a Brinyeknek egy hatvani birtokrészbe való beiktatására.*U. o. 1604-ben kétségkívül másik Torday György, Szalai Ferencz és Latrant István részéről két telek adózott Kémeren. 1605-ben Tordai György özvegyének fél telke fizetett adót.*Dical. A mikor Közép-Szolnok vármegye 1640 szept. 15-dike előtt kiszállott, hogy a sülelmedi és benedekfalvi nemes udvarházakat Gyulafi Borbála és Zsuzsánna között megoszsza, Tordai István nemes ember, kémeri lakos és Zsuzsánna szolgája, asszonya képviseletében kijelentette, hogy a Cseh várához tartozó jószágok felosztásának módjára nézve a szerződéshez tartja magát.*GKG. A. fasc. XV. XVI. Egy István 1693-ban s 1694-ben krasznavármegyei jegyző,*Szgy. a ki 1693-ban (mint krasznavármegyei esküdt notarius) tanuskodik, mikor Czucz Ferencz zálogba adja középszolnoki ököritói jószágát Guthi Farkasnak és nejének.*U. o. 1695-ben talán ő lett Kraszna vármegye alispánja.*U. o. 1697 nov. 21-dikére Kémeri Torday István, krasznavármegyei alispán, krasznavármegyei követ és Szécsi Guthi Farkas középszolnoki követ 100 forintot vesznek kölcsön Kovásznai Sámueltől.*Nagyv. Múz. Blt. hiteles más. Bécsben kelt levél. Kétségkívül ő (Tordai István, kémeri lakos) ad zálogba 1699 okt. 13-dikán egy jobbágyot Ákosi Pap Zsigmondnak és nejének, Tyúkodi Nagy Zsófiának,*Nagyv. Múz. Blt. mert 1700-ban Kémeri Tordai Istvánról van szó, mint Kraszna vármegye alispánjáról.*Szgy. 1716 május 5-dikén (Kémeri Tordai István) a krasznavármegyei Hídvégen zálogosított el két jobbágytelket Gencsi Györgynek.*Gencsi-lt. nr. 208. és nr. 377. 1718 előtt (Kémeri Thordai Istvánnak) {637.} Somlyó-Újlakon egy Kelemen György nevű jobbágya volt, kire Lévai Sámuelné, előbb Kémeri Bölöni Sándorné tette kezét, de 40 forintért fölszabadította.*Bl.

A Kémeri Torday család még Récse, Dabjon és Doba helységekben volt birtokos. Nemzedékrendjének töredékeit közli Nagy Iván. A család kihalt.*Nagy Iván, XI. 247.

1679 táján ifjabb Dobai János halála után ennek zsákfalvi birtoka Torday Ferenczé lett.*Szgy.

Tordai György és Ferencz zilahi civisek 1741-ben homagialis esküt tettek.

1742-diki tanuvallatás szerint Thordai Boldizsárnak Magyar-Csaholyban zsellére van.*Bl.

Tordai József s mások 1775-ben a szécsi evang. reform. pap fizetését állapítják meg. Tordai József de Marosvásárhely 1781-ben homagialis esküt tett Közép-Szolnokban.

Tordai Zsigmond 1784-ben középszolnoki assessor.

Ugyanekkor Sándor, ákosi, Ferencz géresi nemesek.

Tordai Gergely zilahi székely-utczai, János tyúkól-utczai lakosok.

A Tordaiak 1797-ben Ákoson, Balázsházán és Zölczén, (Sándor), Géresen és Szécsen (József) főbb, vagy kisebb birtokosok, vagy pedig saját telkükön lakó egyházi adómentes, vagy egyházi nemesek; Zsigmond nyirsidi urasági tiszttartó. Tordai Sándort gyalogosnak vették föl az Ákos községből 1805-ben összeírt, fegyverfogható adómentes nemesek névsorába. Ő és Péter, nagydobai adózó nemes homagialis esküt tettek.

1837-ben Torday nemes Pósán birtokos.*Hodor: Doboka, 523. lap.

Thordai Sámuel 1647 után nagyfalusi, Tordai György 1717-ben lelei, 1722–1728. bagosi evang. reform. pap, innen Zsibóra ment; meghalt Sz.-Nagyfaluban.