Zelemér

Zeleméri. Zelemér János, a Zelemér Jákob fiának, Miklósnak nevében tiltakozik, a mikor 1341-ben Dancs mestert Felkeczel oláh falu birtokába beiktatják, mint állítólag a Valkó várához tartozó birtokba.*Dl. 3.422.

Zeleméri Jakab fia, Miklós 1354 szept. 18-dikán beleegyezett, hogy az erdélyi püspök birtokában maradjon azon zilahi szőlő, melyet ezen Jakab állitólag szerződés útján megszerzett; ennek fejében a püspök átadta kételi részjószágát Miklósnak.*Tört. Tár, 1896. évf. 503. l.

1368-ban a kolozsmonostori konvent bizonyítja: János, a Zelemér fia és Péter, a Cheke (de Chumpaz) fiának Istvánnak a fia bevallották, hogy a Péter anyjának s az említett János nagyanyjának Chychanak a leánynegyedét Chumpaz, Gerebse és Felkeczel részjószágokat Külső-Zonuk vármegyében, mint jogos örökségét, mindennemű haszonélvezettel átadták a konvent előtt a János fiának Miklósnak és jogos utódainak háborítatlanul örökös birtokul. Kijelentik egyszersmind az említett János (a Zelemer fia) és Péter (az István fia), hogy a mikor az említett birtokok negyedét Miklós, János fia átveszi, határral jelölje meg, különítse el, semmi ellentmondás sem fogja akadályozni.*Dl. 28.581.

{766.} Chompazi Zelemyr Miklós fiai: Márton és Miklós 1396 júl. 27-dikén eladták 600 arany forintért az őket örökség útján megillető külsőszolnoki Chompaz birtokot Mármarosi Drág mesternek.*Dl. 28.588.

Zelemérÿ Miklós (egr.) egyike vala azoknak, a kik 1578-ban megvették Rozsályi Kún Domokos leányaitól meg Rozsályi Kún László- és Istvántól a középszolnoki szentkirályi, orbói részbirtokokat meg más vármegyebeli birtokokat.*Lelesz, Act. an. 1578. nr. 26.