Zsarolyáni

Sarallyani János, nemes, kárásztelki esküdt 1481-ben tanuskodik Bihar vármegye két kiküldött szolgabírája előtt, hogy a nagyfalusi vásárról hazatérő debreczeni kereskedőket Kárásztelek és Kémer között mások nem rabolhatták ki, csak a nemes Somlyai Báthoriak jobbágyai és szolgái, mert Báthori Miklósnak egy néhány oláh jobbágya a rablás után meg is szökött.*Dl. 29.537.

Nemes Sarolyáni Györgyöt és Kálmándi Kurcz Mihályt 1548-ban megidézik Bőnyei Ferencz és Vajai Demeterné Borbála, kiknek girolti kúriáján az előbbiek emberölést és más hatalmaskodásokat követtek el*Lelesz, Act. an. 1548. fasc. 1. nr. 68. 1549-ben tisztító esküt itélnek ebben a perben, melyet t. i. Sarolyani György, mint kitűnt, Kurch Mihály kiküldöttje ellen folytattak az itt említett felperesek.*U. o. Act. an. 1549. fasc. 6. nr. 19.

Szakácsy Szűz Anna Zsarolyáni Istvánné 1623-ban egy telket 12 frtért zálogba vet Gencsen lakó Sándorházy Ferencznek,*Eredetije a nagyváradi múzeumban, Blt. 1629 nov. 22-dikén Sarelyiáni Istvánnak szakácsii emberéről van szó.*U. o. Saroglyáni Farkas és István 1630-ban jelen voltak Szakácsi Ferencz és Hatvani János gyermekeinek osztozkodásánál.*U. o. egykorú más. Egy Sarolliany István nemes személy 1639-ben.*GKG.

1721-ben Nagy-Paczalban Sarollyani részen bír Varasdi István egy telket, melyet Nagy Ferencz, kálmándi lakostól vett zálogba.*U. o. A. fasc. VII.