„Csak az képes hatalmasan hatni, ki saját korának embere,
míg ellenben ki korát megelőzi, csak halála után él,
ki pedig korától elmarad, élve is halott.”
 
Kossuth (1846. augusztus 20.)

 

Előszó

Több szeretettel és több gyűlölettel találkozott életében, mint bármelyik magyar kortársa. Halála után pedig a helytállásnak és az előrelépésnek hatékony ösztönzőjévé vált ugyan, de „legendák hősévé”, önkényes értelmezések, kisajátító és torzító törekvések kiszolgáltatottjává is. Annyira páratlan volt pályájának íve, olyan kivételes jelentőségű a történelmi szerepe és messze sugárzó a politikai hatása, hogy népszerűségét tartósan lerontani nem, csak félresiklatni lehetett, magasba emelve hamis szobrait és mélyre temetve igaz gondolatait. De Kossuth, ha időszakosan sokak elől takarta is el a rágalom és a tömjénfüst, azonos maradt önmagával, azonos azzal az életének értelmet adó, vereségei ellenére is mindenki másénál eredményesebb küzdelemmel, amit a feudalizmus felszámolásáért, Magyarország polgárosításáért és önrendelkezése biztosításáért folytatott.

Ez a kis kötet az élő nemzedék találkozását akarja megkönnyíteni az igazi Kossuthtal, születésének 175. évfordulóján. Összeállítója ezért, támaszkodva a korábbi és saját kutatásaira, amennyire csak teheti, átadja a szót magának Kossuthnak, hogy saját megnyilatkozásai világítsák meg politikájának célját és értelmét. Az olvasó kevesebbet fog visszatekintő, önigazoló írásokkal találkozni, többet a küzdelmek hevében született dokumentumokkal. Hiszen ez utóbbiak az igazi tanúságtevők.

Az idézetek közlése – a kiadatlan írások esetében is – Barta István és Sinkovics István példás szöveggondozó módszeréhez igazodik. A központozás, illetve a nagy- és kisbetűk régies használatának szükséges javításán kívül minden, az érthetőség érdekében nélkülözhetetlen helyesbítés, kiegészítés szögletes zárójelbe került. A kiadó kérésére a szöveget jegyzetek nem kísérik. A hivatkozások azonban így is félreérthetetlenné kívánják tenni, hogy kiadott és jelentős részében kiadatlan irathagyatékának mikor melyik darabja vall a kötetben az igazi Kossuthról.




Kezdőlap Előre