A német légió felállításának feltételei

(1848. november 30.)

(Kossuth minden későbbi nézetkülönbség elhárítása érdekében alakította ki a német önkéntes kötelék felállításának szabályait. Egyúttal rendelkezett 400 főre egyenruha készíttetéséről is.)

 

„Az országos honvédelmi bizottmány a Giron Péter Úr vezénylete alatt alakult német menekvők csapatját magyar hadi szolgálatba vévén, részére következő kedvezményeket biztosít:

1. Felszerelés s díjazás tekintetében a Magyar hadsereggel egyenlő lábra tétetnek; ők viszont a Magyar alkotmányra, s törvények iránti engedelmességre az esküt letévén, Magyar ország jelen harcainak tökéletes bevégzéseig híven és vitézül szolgálni tartoznak.

2.-ör Ha a német légió szuronyos lő fegyvereket szerez magának az ellenségtől, azokat az álladalom értékökhöz mért ár szabály szerént ki fizetendi, a ki fizetett fegyverek öszvege az után az álladalom tulajdona lészen, de a mennyiben magának ezen légionak fel fegyverzésére szükségesek, arra fognak fordíttatni.

3-or. Biztosíttatik azok számára, a kik német csapatban, a magyar hon szabadságáért vivandanak és a magyar szabadság biztosítása után becsülettel bocsáttatnak el, a magyar hon polgári jog; az itt maradók számára pedig azon minőségben, a millyenben háború végével leendnek, a magyar hadseregbenni alkalmazás.

4-er. A német csapat számára jelenleg meg kivántató hat ezer pengő forintokból álló öszveg az álladalmi pénztárból azon utasítással fizettetik ki Giron Úrnak, hogy a német légió vezénylete, minden ezutánni költségeit, azon fő hadi vezérség útján, a hol az szolgálatban leend, nyerendi meg, miről Görgey tábornok egy úttal értesíttetik.

5-ör. Kötelezi ellenben a német légió becsületével és esküjével magát, hogy mind addig, a míg Magyarhon szabadsága biztosítva nem leend, magyar hon szolgálatában maradand.”

KÖM. XIII. 595.




Hátra Kezdőlap Előre