Az ágyúöntésre felajánlott bajai harangokról

(1849. január 16.)

(Kossuth válasza, amit a harangjait a haza védelmére felajánló bajaiaknak küldött, még közel egy évszázad múltán is elevenen élt a város népének emlékezetében néhai Preisz Béla közlése szerint.)

 

„A derék város f. hó 6-kán kelt azon jelentését, mellyben kilencz harangját ágyú öntés végett a haza védelmére fölajánlja, az orsz. honvédelmi bizottmány meleg köszönettel vette. Olly érczből, mellyet vallás s nemes hazafiui áldozat szenteltetnek meg – illy érczből öntendő ágyúkon, lehetetlen, hogy azon ágyúk, mellyeket kényuralkodás s bitor hatalom zsarolt érczből öntetett, diadalmaskodjanak. Ezt az igaz Isten nem engedi. Nem engedendi, hogy az illy hű áldozatot olly fényes eredmény ne kövesse, mellynek sugárai az utókorra is kihatván, örök emlékűvé teendik, soha nem enyésző hála és tisztelettel jutalmazandják az áldozó népet. Fogadja a derék város nemes ajánlatáért ismételve a kormány meleg köszönetét.

Azon föltételek, hogy e kilencz harangból öntendő ágyúk Baja névvel jeleltessenek s hogy a harcz multával azon ágyúk a felszerelési költségek Baja város általi visszatérítendése mellett ajándékoztassanak nékie, teljesíttetni fognak.

Végül, mi a harangok hova szállítandását érdekli: szállíttassanak azok Nagybányára.”

KÖM. XIV. 148.




Hátra Kezdőlap Előre