A hadügyminiszterség felajánlása Görgeinek

(1849. április 16.)

(Kossuth számot vetve a Magyarországra váró megpróbáltatásokkal nagy fontosságot tulajdonított a megalakítandó új felelős kormány szilárdságának. Ennek érdekében ajánlotta fel a kibontakozó tavaszi hadjárat sikereit gyors egymásutánban felmutató Görgeinek a hadügyminiszterséget. Annak elfogadásától is remélte a polgári és a katonai vezetés között mutatkozó feszültség felszámolását.)

 

„Tábornok Úrnak önzéstelen tiszta hazaszeretete, mellyet a hálás nemzet már már egy éves viszontagságteljes szabadsági harczunk folyamat alatt ismerni, s egymást követő győzelmeiben pedig tisztelni tanult: biztosítnak engem, miszerint Tábornok Ur a mellett, hogy a nemzet hadseregének, – mellynek összetartó kapcsa – diadalmas fővezérletét megtartandja, a hadügyministeri tárczát is elvállalni szives leend.

És fog Tábornok Ur közvetitő módot találni, miszerint ministeriumában addig is, amig azt személyesen vezérelendheti – az ügyek azon irányban s elvek szerint kezeltessenek – mellyet Tábornok Ur ügyünk teljes diadalához legbiztosabbnak itél….

Végül értesitem Tábornok Urat, mikép a hadügyi tárczát utódjának megérkezéseig – minden reservata [fenntartás] nélkül, s olly feltétel alatt: hogy minden fontosabb ügyet előmbe terjesztend, mi előbb abban intézőleg lépést tenne – Mészáros Lázár még folytatja, kiről hazafiui megismeréssel mondhatom el, hogy e napokban magát igen nemesen viselte. De óhajtom, hogy ezen ideiglenes állapot Tábornok Ur intézkedései nyomán mihamaréb megszüntessék.”

KÖM. XV. 15–16.




Hátra Kezdőlap Előre