Államsegély az Állatorvosi Intézet felállításához

(1849. május 18.)

(Ez a rendelkezés jól példázza, hogy Kossuth figyelme ebben az időszakban is kiterjedt mind a háború, mind a békés fejlődés követelményeire.)

 

„Zlamál Vilmos tanártól azon értesitést vettem, hogy a Gazdasági Egyesületek Köztelek nevezetü épületét Veterinaria Intézetnek igen is alkalmasnak találta, és értekezvén iránta Gr. Károlyi György elnökkel, az az épületet az érintett czélra minden készséggel és sziveséggel fel is ajánlá.

Értekezett azonban a társaság részvényeseivel is, kiknek az épület átengedése ellen hasonlókép semmi ellenvetésük sincs, sőt inkább szeretnék, ha az épületet az álladalom örökre megvenné, tetemes teher feküdvén rajta, mellyet fedezni a társaság ezidő szerinti körülményei között nem képes.

Én a szóban levő Intézetnek mihamarébbi felállitását, s minden tekintetben életbeléptetését mind a hadseregre, mind pedig a marhatenyésztésre nézve annyira fontosnak tartom, hogy az álladalom részéről semmi áldozatot sem sokallok.

S ennélfogva ezennel felkérem Minister Urat, hogy az alkunak initiálásával [megkezdésével] Zlamál Vilmos urat megbizni – s az eredményről tudósitástételre olly végből utasitani sziveskedjék, miszerint annak nyomán a végkötést Minister Ur a pénzügyi minister úrral egyértőleg annak rendje szerint megköthessék.”

KÖM XV. 346–347.




Hátra Kezdőlap Előre