A kialakított egységes hadműveleti terv irányadóvá tétele

(1849. május 20.)

(A Debrecenben tartott rendkívüli minisztertanács Kossuth által megerősített döntése az orosz beavatkozás esetére Klapka György újonnan kidolgozott haditervét fogadta el irányadónak.)

 

„Az orosz betörésnek valószinüsége s azon jelentékeny erősbitések, melyeket az utóbbi időben az ausztriai főhadtestek minden oldalról nyertek, e percben a honvédelem kérdését a kormány legelső s legmagasb gondjává emelék. Ez inditott engem arra, hogy Klapka tábornok s hadügyminister által tett következő javaslatot elfogadjam:

Mostantól kezdve, saját hatályának kifejtésére, a kormány combinált honvédelmi tervezetével a nemzet minden haderejének a leglelkiismeretesebben öszhangzásba kell hozatni.

A hadmiveletekbeni önkénynek mely eddig tekintet nélkül az egésznek menetére, egyes hadparancsnokok részéről tapasztaltatott, meg kell szünnie. Hogy ez megtörténhessék, valamint a honvédelemnek nagyban, ugy az egyes hadparancsnokok föladatait illetőleg is, a hadügyministeriummal haladéktalanul közöltetni kell.

Buda bevétele után azonnal, vagy ha ez nem sikerülne, egy zároló hadtest hátrahagyása után a felső Dunára más hadcsapatoknak elhelyezésével, Görgei tábornok a hadügyministeriumnak személy átvétele végett rögtön ide fog jönni, s a honvédelmi ügyekben szükséges öszhangzást előidézni. Előléptetéseket s rendjelosztogatásokat, mint ezek eddig a hadparancsnokok által a kormány tudomása nélkül önként történtek, a szükséges rend elérése tekintetéből jövőre a hadügyminister megerősitése nélkül a legszigorubb felelősség terhe alatt, nyilvánossá tenni nem szabad.

Csak a csatapiacon engedtetik meg, hogy egyesek érdemeit, azok mértékéhez képest a parancsnokok megjutalmazhassák. A ministertanácsnak ezen határozata s az országkormányzónak ezen határozatot illető megerősitéséről, valamint a hadseregek ugy az összes katonai hatóságok ezennel értesittetnek.”

KÖM. XV. 367.




Hátra Kezdőlap Előre