Technikai előszó

A tanulmányok válogatásánál több szempontot is figyelembe kellett vennem.

A kötet nem tartalmaz írást ma is élő szerzőtől. Az Erdélyben élő népek bemutatásakor arra törekedtem, hogy a tanulmányok az általuk behatárolt időbeli intervallumot – a kora középkortól a századfordulóig – tükrözzék, annak viszonyait vázolják. A tanulmányok számának népek szerinti súlyozásakor a korabeli állapotot és a mai magyar olvasó érdeklődését próbáltam figyelembe venni.

A szövegekben előforduló „oláh” szóhasználatot mindenhol „román” kifejezésre változtattam, a szónak mára kialakult pejoratív csengése, másrészt egyes felfokozott érzékenységek miatt.

Mivel Kolozsvárról önálló válogatás készül, a város és az erdélyi művelődéstörténet kölcsönhatásaiból csak alapvető ismereteket közlök.

A tanulmányok eredeti jegyzeteit és a szerkesztő utólagos hivatkozásait úgy különböztettem meg, hogy az utóbbi jegyzetszámait zárójelesen, kurzívval szedtük.

Nem követtem a régi helyesírást, megközelítőleg a mai formában közlöm a szövegeket.

Az irodalomjegyzék összeállításakor nem törekedtem a teljességre. Az idegen szerzők művei közül pedig csak azokat a legfontosabbakat említem, melyek az erdélyi három nemzet múltjával foglalkoznak.

Sas Péter

 




Hátra Kezdőlap Előre