[Szinnyei József]+
 Magyar írók élete és munkái+

Bevezetés

A konkurrencia korát éljük. A jelszó: szabad a vásár. Jó Szinnyei bácsi megírja a magyar írók életét, hát megírjuk mi is. Ha ő az A betűben tud 15,000 magyar írót felsorolni, hát mi meg tudunk 150,000-et – Ha a B betűben túl akar tenni rajtunk és 200,000 B-vel kezdődő írót talál, mi majd találunk 400,000-et. – Mint minden konkurrenciának, úgy ennek is csak a nagyközönség veszi hasznát, potom áron dúskálkodhatik magyar írókban. És most átadjuk a tollat Clionak.+

 

A

ACZAT JÓSKA. A forradalom után született egy viharos éjszakán dinnyeérés tájon. Ez a körülmény egész életére döntő befolyással volt, mert már kora ifjúságában nagy vonzalmat érzett a dinnyeföldek iránt. Zsenge fiatalságát, de még serdültebb korát is legszívesebben az indával befutott területen töltötte. Itt tanulta el az irodalmat is Gányó Laczi (született Szatymazon, meghalt szomjúságban) kerületi dinnyecsősztől. Nem is tudott az egész határban senki a dinnyére olyan betűt verni mint Aczat Jóska. Írott munkáit a legmesszebb vidéken ismerték, sőt külföldön is elismerésben részesültek. – Jelenleg nős, 6 gyermek atyja. Nagy hátránya, hogy az utóbbi időben sok sajtóhibát ejt, ennek a következménye, hogy az irodalmat gyakran összetéveszti az ivodalommal.

 

ÁSZOK GYURI. Születéséről keveset tudunk. Az iskolával hamar végzett. Csakhamar az irodalomra adta magát. Mindig nagy vargabetűket írva bejárta az országot. Az ő irodalma teljesen magán viseli az író szilaj lelkületének bélyegét. Jelenleg kedvteléssel űzi a ló- és marhapaksus hamisítását. Csekély szabad idejét erre szenteli.

 

ABRAK SAMU. Juhásznak született, de a tehetség kitört belőle és eget kért. Elmerengve álmodozott a délibábos rónán, egyszer csak arra ébredt, hogy ő író. És így volt, bármily hihetetlennek lássék is. A puszták egyszerű fia tollat ragadt és írt. A múzsák vezették a kezét, hogy ő, ki a betűt eddig nem ismerte, a leggyönyörűbb metszésű bankóírást+ utánozta. Eleinte csak forintossal próbálkozott meg. De mikor tehetségének teljes tudatára jutott, tízest és százast vett a tolla hegyére. A bankó-irodalom terén aratott sikerei a magasabb körökkel is érintkezésbe hozták. Jelenleg váci magányában időz.

 

AVAS KELEMEN. A legszorgosabb utánjárással sem tudtunk egy sornyi munkájára akadni. Gyűjteményünkbe mindazonáltal föl kellett vennünk, mert a m. tud. Akadémia tagja.

(Folytassuk?)

 

(1890)




Hátra Kezdőlap Előre