Az Én Újságom

szerk. üzeneteiből

 

– Janika. A Monológ-ot megkaptuk, s mondhatjuk: sikerült; a legköz. számban meg fog jelenni. Örülünk, hogy születésnapod 8-ik évfordulóján a mama oly szép mogyorótortával lepett meg, de még jobban annak, hogy Schopenhauer annyira megnyerte tetszésedet; észrevételeidet a „Parerga und Paralipomena” c. művéről annak idején elvárjuk, mert igazad van: nem kevésbé fontos ez, mint ama másik munkája: „Ueber die vierfache Wurzel des Satzes vom zureichenden Grund”, melyről a minap oly kimerítő tanulmányt írtál. Tisztelem Boriska húgod. Azért, hogy ő fiatalabb nálad: ne legyen az akadály arra nézve, hogy olykor-olykor lapunkhoz be ne kopogtasson.

– F-s. Gizike. A szép hangulatos költeményt éppen kapuzáráskor vettük: a jövő számban közöljük; mutatóul álljon itt ma a gyönyörű első versszak:

 

Átot reád donosz Ábláni* báci!
Átot leád, te cuna cúfoló!
Óh! neljen el Monolódoddal eddütt
Óh neljen el a Szárkán s Víziló!
Anni lészed leden calódászból:
Hányszor tözbeszól Táloli Dáboly!(t. i. a dlóf)*

 

Folytassa kedves kis nagysám, folytassa! Az kinél a prometeusi szikra ily nagy mérvben mutatkozik, halálos vétket követ el, ha tollát soká pihenteti, vagy pláne leteszi! – Folyton tölthető húsvéti fecskendők: Kertész Tódornál (Dorottya utca 1. szám) kaphatók: Üdv!

– Aladár. Igazad van kis öcsém. Mert habár, mint írod, még csak a 4-ik elemi osztályba jársz is, mégis belátod azt: hogy Tisza Kálmán a Kossuth-kérdés fölvetésével elhamarkodta a dolgot s így politikáját el kell ítélned. Mikor szerencséltetsz bennünket? Mamádnak kézcsókomat!

– Elemér. A beküldött vers határozottan tehetségre vall! Itt közöljük:

 

„Ma a vajas szeletem kitűnő vala, Bácsi, ha mondom!
Vékony volt a kenyér: vastag a vaj, de nagyon!
Óhh! ami ellentét, szeretettel akarja a szívem,
Mely már éveken át vágy a kis Elza után!”

 

Csakhogy hát nem szabad megállni! Olvasgassa szorgalmasan Dr. Bunda Józsi verseit; mert aki a parnassz csúcsára akar feljutni, annak nem szabad úgy haladni, mint egy fővárosi omnibusznak!… Reméljük: ezzel nem sértjük meg nemes ambícióját. Meg aztán ön már 10 éves, – ne feledje ezt!

Gazsi, 2709. Mi is a te nézeteden vagyunk. Ha Hannibál Zámánál (203. Kr. e.) nem a bal-, hanem a jobbszárny segítségére sietett volna elő: Scipió római feldmarsallájtnant – mint ezt épp oly tréfásan, mint elmésen nevezed – úgy elkotródott volna, mint Futtakóbi* úr a – leáldozott Tisza-nap elől. A bonbonokat megszerezzük és küldjük. Gratulálunk, hogy jövő szeptemberben te is az 1. gymn. osztályba kerülsz! Ama kérdésedre: vajon csakugyan Tisza István lesz-e a belügym. államtitkár? fájdalom! még nem adhatunk választ: Türelem!

– R. Mariska, G. Édes szép kis húgom! Magácska azt mondja, hogy a költészetben még – „kezdő”. Ugyan ne izéljen! Már hogy lehet az kezdő, aki ilyen sikerült, talpraesett verseket tud írni:

 

„Mama ma mamaligát csinált,
Papa pappal pappendeklit vált.
Feri Ferryt, Frészinét feddi,
Tivi Tirárd, Tiszát teperi!”

 

Ugye bár kis nagysám: önöcske Byron-t olvasgatja? Helyesen! Csak folytassa! – A folyton tölthető fecskendőkre nézve magácskának is F-s Gizikének fentebb adott válasza szól. Lapunk bájos kis nagysád előtt mindig nyitva áll. Páh, puszi!

– Többeknek. Térszűke miatt a követk. szép és hangulatteljes költemények csak később közölhetők, úm.: A káposztataposó Herkules, Cátó és a bodzafa, Tele van a lavór vízzel… Bouilloni Gottfried és a hecsepecs-lekvár, Óda a tolófánkhoz, Szokratesz zápfoga (elégia), Kinek van, kinek nincs harisnyakötője: annak lesz, annak lesz harminc szeretője!… Leonidász parfümös flaconja, Mond a fagylalt a parázsnak… Caesar és a fehérvári bicska, Zeüsz náthája, Pompéji specialitása (egy fiatal leány naplójából), Codrus és a makói kofa. Az éjféli szivárványhoz! – Több kéziratról a jövő számban.

 

(1890)




Hátra Kezdőlap Előre