Építészet

Azok a termek, amelyekben táncolni fognak, vagy amelyekben bizonyos ugrásokat vagy különböző mozgásokat fog végezni egy bizonyos mennyiségű ember, a földszinten legyenek; mert én már láttam ilyeneket beomlani, és sok embert meghalni ekképpen. Mindenekelőtt arra ügyelj, hogy minden falnak, még ha vékony is, az alapja a talajon vagy jól megalapozott boltozaton legyen.

A lakások félemeletét vékony téglafalakkal kell leválasztani, gerendák nélkül, tekintettel a tűzveszélyességre.

C.76.

 

Ha a családodat a magad házában tartod, akkor a szállásukat úgy alakítsd ki, hogy éjszaka sem ők, sem az idegenek, akiket elszállásolsz, ne uralkodjanak a ház kijárata felett. Hogy ne jöhessenek abba a lakrészbe, ahol te magad tartózkodsz vagy alszol, a kijáratot be kell zárnod, és akkor az egész házat bezártad.

 

Az ilyen négyszögletű bástyáknál csak két tornyot húznak fel, hogy az egyik a másikat ne zavarja, és mindegyikre kell egy-egy, az elősáncra vezető hidat építeni […]. A négyszögletű bástya átmérője 100 könyök legyen, a tornyok átmérője pedig 30 könyök.

I.B.12.

 

Malom segítségével bármikor elő tudok idézni szelet. Nyáron jó hűvös vizet fröcskölnék a magasba, úgy, hogy két szétválasztott asztal között középen folyjon el, amelyek ebben a formában vannak felállítva. A csatorna 1 könyök széles legyen, külön korsókkal, amelyekben a bor mindig hűvös marad, a másik víz pedig a kerten keresztül fog folyni, és igény szerint a narancs- és citromfákat fogja öntözni. Ezek a citromfák évelők lesznek, mert olyan helyük lesz, ahol könnyen meg lehet őket óvni, a télen folyamatosan feltörő meleg pedig jobban fog esni nekik, mint a tűz melege, mégpedig két okból: először is, mert a források melege természetes, vagyis ugyanolyan, mint az a meleg, amelyik a növények gyökereit melegíti, másodszor pedig, mert a tűz mesterséges meleget jelent az olyan növényeknek, amelyek nedvesség nélkül nem is arányosak, és nem is tartósak. Mert a kezdeténél melegebb, mint a végénél, és gyakran elfelejtkeznek róla a felügyelő hanyagsága miatt.

A források környékén gyakran kell a füvet vágni, hogy a víz a kavicsokkal az alján tisztán látható legyen, és csak olyan növényeket kell meghagyni, amelyek a halaknak táplálékul szolgálnak, amilyen a zsázsa és más hasonló növények.

C.271.




Hátra Kezdőlap Előre