21. Prunus avium L. - Cseresznye (Syn.: Cerasus avium [L.] Moench; Cerasus dulcis G. M. Sch.) [Rosaceae - Rózsafélék].

a: "Germersdorfi óriás" virágos ága, leveles és rügyes hajtása; virágja hossz­metszet­ben és egy szirma; terméses hajtása, gyümölcse hossz­metszet­ben és csontárja.
Gyümölcsök
b: "Egri korai"
c: "Husz-féle fehér"
d: "Nagyhercegnő"
e: Csiranövény
f: Téli rügyes hajtás
g: Fiatal törzs kérge.

Magas termetű, sudártörzsű fa, melynek sötétszürke, fényes kérge jellegzetesen, vízszintes pásztában válik le. Tojásdad levelei nagyok, hosszú nyelűek. Áprilisban dúsan nyíló fehér virágai bogernyőt alkotnak. Termése hosszú kocsányú, csonthéjas, gömbös, piros.
A kultúrfajták őse a vadcseresznye (P. a. var. silvestris [Kirschl.] Dierb.), amely hegyvidéki-síksági euráziai faj. Őshazája Dél- és Közép-Európa és Kisázsia, elterjedt Nyugat-Szibéria, Turkesztán, Kaukázus, Kisázsia és Európa térségében Skandi­náviáig. Meghonosulása kb. a kőkorszak után történhetett.
Hazánkban - főleg tölgyesekben - vadon is terem és mindenütt termeszthető. Legfontosabb termőtája Eger-Gyöngyös vidéke. A Duna-Tisza közén, Szeged vidékén, a Balaton északi partján és Buda környékén is nagymértékben termesztik. Különö­sebb talajigénye nincs, a szárazság és a magas talajvíz iránt érzékeny. Túlzott szerves- vagy nitrogéntrágyázás fokozza a fagyérzékenységet és a terméselrúgást.
Legkorábbi friss gyümölcsünk, melyet frissen fogyasztva, befőzésre, íz-, bor- és pálinkakészítésre, aszalásra egyaránt felhasználnak. Konzervipari és export-célokra is jelentős. Kemény, vörös fája értékes bútorfa. Leveleit és terméskocsányát a meggyével együtt teakeverékhez használják, amellett drog is.
A helyi és tájfajtáknak nagy a jelentősége. Legfontosabb fajtáink a "Márki korai", a fekete "Egri korai", "Germersdorfi óriás", "Hedelfingeni óriás" stb.



Kezdőlap