5. Az Y

– Siralmak a demokráciáról –

A szolnoki ügyész esetére emlékezhetnek még Önök. Bíróilag elvették szegénynek a becsületes nevét, mert véletlenül ugyanazt a nevet viseli a szép haza egykori miniszterelnöke, Szapáry Gyula gr. v. b. t. t. és még sok más egyéb. Az ügyész úr más nevet kapott, nem is emlékszünk már, hogy mit.

Mostanában aztán érdekes dolgokról értesülünk nap mint nap. Itt is, ott is jelentkezik egy-egy újabb Szapáry, Ipszilonnal valamennyi. Becsületes földművelő az egyik, szíjgyártó a másik, csizmadia is van közöttük, sőt mi magunk is ismerünk egy Szapáryt. Ennek pláne semmi mestersége sem volt. Hülye az istenadta, nem való semmire. Mi lesz most már ezekkel az ipszilonos szapáryakkal. Ezeket is pörbe fogja most már az exminiszterelnök? Micsoda érdekes pörök. V. b. t. t. contra szíjgyártó stb. Vagy ezekről néma megvetéssel nem vesz tudomást Szapáry Gyula gr.

Lám, mégiscsak demokrata ország vagyunk mi. Ha az ember nem latájner, nem ügyész vagy valami efféle, hanem szíjgyártó vagy csizmadia: minden veszedelem nélkül viselheti az exminiszterelnök nevét – ipszilonnal is. Haladunk. Aki például nem tud helyesen írni, egész bátran írhat szél helyett széll-t, nem fogja zokon venni a jelenlegi miniszterelnök.

Ez a nagy haladás persze már jóelőre kizárja, hogy akit becsületes nevén Nagy-nak neveznek, ezután Nagi-nak kelljen hívni magát.

Éljen az Y!…

NN 1901. május 30.

Jegyzetek

5. Az Y. Siralmak a demokráciáról. NN 1901. máj. 30. 3.

A cikk szerzője ugyanaz, mint az „Y” contra „I” c. 1900. febr. 1-i, Ipszilonos aláírású cikké. Itt ugyanaz a példa szerepel (Szapáry Gyula gróf pöre egy Szapáry nevű ügyész ellen), mint az előbbi cikkben. (l. AEÖPM I.2 236.) – v. b. t. t.: valóságos belső titkos tanácsos.




Hátra Kezdőlap Előre