13. Folt, amely tisztít

– Márkus Emília első estéje –

Pálmay Ilka nekünk idegen markotányosnéja után, melynek minden szavában mégis bennerezeg a jobb otthon édes-fájdalmas dala, a Márkus Emília keleti pompájú, bűbájos színekkel ragyogó Matildéja, mely idegen is és írójától hazug, de a nagyasszony csodás magyar tüzű lelkének lángjában életet kap: olyan bizarr, olyan ritka gyönyörűség, egymás után ilyen kétféle pompájú este, hogy hálásak lehetünk érte Somogyi igazgatónak.

Hogy azonban Pálmay Ilka vendégjátékai kimerítették a közönséget, erről már senki sem tehet.

Egy gyógyszere lett volna: olyan szerepek eljátszására kérni Márkus Emíliát, amiket a közönség kevésbé unt meg. A bölcsőben, s még sok új darabban olyan csodás sikerei voltak neki, hogy kár volt az öreg spanyol rossz drámájának kopott dikcióit adni keretekül az ő ragyogásának.

Ez magyarázza meg, hogy tegnap este nem telt meg a színház…

…Márkus Emília pedig ragyogott, mint az élő július delelő napja. Szebb, mint valaha, s hinnünk kell lázas poéták meséinek, hogy ez az asszony a női tökéletesség kikristályozódására van kiválasztva. Megértjük már, hogy külön könyvtár kezd íródni szőke csodahajáról, s ő maga már beszélni sem akar úgy, mint mi többi emberkék, hanem kitalált valami újat, valami elragadóan sajátos muzsikát, beszédet vagy beszédes muzsikát, ami kiváltságos és megejtő…

Matildéjéről tudjuk, hogy csodát mívelt, mert szenzációssá tett egy igen-igen rossz darabot. A többit megírták. Azt is, hogy a Márkus Emília művészete egy iskoladrámában is meg tudná hódítani a világot.

Lelkes ovációkkal ünnepelte e ritka nagy asszonyt tegnap a nagyváradi közönség. Virágokkal, csokrokkal ékesítette föl körülötte a szürke színpadot, s viharos tapsokkal hívta nagyon sokszor a lámpák elé…

Még a keretekről kellene írni. A régi kopottak voltak. Peterdy és Szarvasi váltak még talán ki.

ae.

NN 1901. június 6.

Jegyzetek

13. Folt, amely tisztít. Márkus Emília első estéje. NN 1901. jún. 6. 7. – Színház – ae.

Pálmay Ilka… markotányosnéja: Vachot Imre Huszárcsíny c. népszínművében. – Folt, amely tisztít: José Echegeray spanyol drámaíró 3 felv. színműve, Szalai Emil ford. – A bölcső: Eugene Brieux színdarabja. L. még A bölcső c. 1901. febr. 14-i cikkét (AEÖPM I.2 445–47.) és az 1901. jún. 11-i cikkét a Függelékben.

Mj.: VT (319.)




Hátra Kezdőlap Előre