65. Szent Antal kenyere

A Szent Antal kenyere igen irgalmas és szép kenyér. Igaz hogy szépségét, irgalmasságát nem a fent címzett kegyes szent adja meg, mert hát a poklokra szánt szabadkőművesek a maguk kenyerét együgyűen csak „ingyen kenyér”-nek hívják, azért hasonlóan szép és irgalmas kenyér. A Szent Antal-kultuszról pedig szóltunk egyszer sok kímélettel, sőt bizonyos dicsérettel is. Akkor, mikor e kultusz babonás, butító kinövései ellen szóltunk. Fölszólalásunkban majdnem az egész vidéki sajtó osztozott, ami e különös s egyre szított babonának országos elterjedését igazolja. Ezt a babonát ma Nagyváradon a legmodernebb eszközökkel terjesztik. Egy épület falán tegnap nyomtatott plakátot olvastunk, melyben Dencs János tb. kanonok, esperes-plébános az olaszi-i templom bezárásával az istentiszteletekre vonatkozóan történt s annak idején általunk is közölt intézkedésekkel kapcsolatban a következőket mondja:

 

„Páduai Szent Antal” kedves szentünk szobrát is, mihelyt annak talapzata elkészül, a kanonok-rend templomába átvitetem, hogy Isten előtti közbenjárását híveimért és szegényeimnek kenyérrel való ellátását, illetve csodás működését tovább is folytassa.

 

Nyomtatott betűkkel, falra ragasztva. Hát a nyomtatott betűk nem szolgálják már többé az emberi szellem fölvilágosítását s előbbre vivését?… A babona megnőtt és villamoson utazik? Szép és irgalmas kenyér Szent Antal kenyere, de mennyivel szebb volna, ha nem kívánna viszonzás fejében lelki elsötétedést.

NN 1901. augusztus 10.

Jegyzetek

65. Szent Antal kenyere. NN 1901. aug. 10. 4. – Hírek

Ady szerzőségét a következő mondat támasztja alá: „A Szent Antal-kultuszról pedig szóltunk egyszer sok kímélettel, sőt bizonyos dicsérettel is.” Ez és a következő mondat világos utalás Antal napja c. jún. 14-i jelzett cikkére.

ingyen kenyér: a szabadkőműves páholyok karitatív mozgalmat szerveztek „ingyen kenyér” néven, az ingyen tej, a gyermekbarát-egyesületek és tagsegélyező egyesület akcióihoz hasonlóan.




Hátra Kezdőlap Előre