114. Szép Heléna

Csak a repülőbalett itt időzése érteti meg velünk, hogy Szép Heléna felelevenítésénél tegnap telt ház mulatott. Tavaly a legklasszikusabb legbájosabb Helénát, Pálmay Ilkát láttuk és az aránylag legtűrhetőbb Párist, Mezey Mihályt, és így a tavalyi felejthetetlen előadás után a repülőbalett nélkül aligha nézte volna végig a tegnapi előadást oly szép számú közönség, aminő tegnap töltötte meg a nézőteret.

Ezt a jó publikumot pedig igazán kár volt megbosszantani azzal – olyan lehetetlen alakítással, aminő a Perényi úr párja. Inkább egy természetesen zsoltárt éneklő református kántorhoz hasonlított, mint egy szépséges királyfihoz, s így nem csoda, hogy Székely Irén legpoétikusabb jeleneteinél minden illúziónk szertefoszlott, és csak az Offenbach örökszép melódiáinak gyönyörű előadását élvezhettük. Pompás figura volt a Bérczi Menelaosza. Ez a rokonszenves színész diszkrét és mégis jóízű alakításával mindinkább előre halad a közönség szeretetének megnyerésében. A kórus ezúttal is mértéken túl rakoncátlankodott.

Végül a repülőbalett szerzett gyönyörűséget a közönségnek. A társaság ma este lép fel utoljára színházunkban.

NN 1901. október 30.

Jegyzetek

114. Szép Heléna. NN 1901. okt. 30. 5. – Színház

Ady szerzőségét támasztja alá Offenbach iránti lelkesedése, s olyan szókapcsolatok, mint „legpoétikusabb jelenet” vagy „pompás figura”.

Tavaly a legklasszikusabb: utalás az azonos című 1901. jún. 4-i Pálmay Ilka alakította szerepre.




Hátra Kezdőlap Előre