137. Köpösdy Dezső üdvözlése

Egész Nagyváradon kínos megütközést keltett a nagyváradi akadémia szenzációja: Köpösdy Dezső üdvözlésének váratlan csínnyel történt elhatározása.

A nagyváradi akadémia ifjúsága eddig távol tartotta magát a divatos, budapesti klerikális heccektől. Úgy mondják, hogy a tegnapelőtti botrányt – mint Budapesten is minden ifjúsági heccet – kívülről rendezték. Ezt látszik igazolni az is, hogy egy nagyváradi kanonok joghallgató unokaöccse volt a váratlanul fölvetett indítvány legerősebb szószólója.

Az üdvözlő írást vagy táviratot azonban aligha veszi kézhez Köpösdy Dezső. Ma már maguk a határozat meghozói is szégyenkeznek a határozat miatt. Köpösdy – eltekintve legutóbbi stiklijétől, mely hitvány terrorizálása volt a sajtónak s levadászása egy becsületes hittel dolgozó újságírónak -, hát Köpösdy úr valósággal az, aminek tegnap jellemeztük: egy ordítozó jelentéktelenség. Eszköze volt Kecskeméthy Győzővel együtt a kaszinó urainak s a néppárt kemény koponyájú képviselő legényeinek. Jelentéktelensége, korlátoltsága az ifjúsági mozgalmakban sokszor belevitte olyan dolgokba, melyek már súlyos beszámítások alá esnek, s társadalmi szabályok szerint már kriminális dolgok. És ezt az ordítozó jelentéktelenséget, kinek szerephez jutása végtelenül szomorú jele a magyar társadalom kiskorúságának – üdvözölni, vezérükként üdvözölni! kívánják a nagyváradi joghallgatók bizonyos kívülről mozgatott alakjai.

A liberális joghallgatók már eddig közel nyolcvan joghallgatóval íratták alá a fellebbezést, melyet a Köpösdyt üdvözlő határozat ellen akarnak beadni. És már nincs benne kétség, hogy Kecskeméthy barátját nem fogja a nagyváradi jogakadémia ifjúsága üdvözölni. Saját személyében megteheti bárki. Gusztus kell hozzá csupán…

NN 1901. november 29.

Jegyzetek

137. Köpösdy Dezső üdvözlése. NN 1901. nov. 29. 3. – Hírek

A hírcikk szerzője minden bizonnyal Ady. Ugyanazt az epitetont használja Köpösdyre („ordítozó jelentéktelenség”), mint előző, nov. 28-i Köpösdyt üdvözlik a nagyváradi diákok c. jelzett hírcikkében.

A Szabadság dec. 3-i híre szerint a nagyváradi jogakadémia igazgatója, Bozóky Alajos dr. megsemmisítette az olvasókör döntését.




Hátra Kezdőlap Előre