157. Nagyvárad és Vázsonyi

A terézvárosiak demokrata honatyjának sehol sincs még annyi bámulója és tisztelője, mint Nagyváradon.

Mióta megcsinálta az első demokrata kört, Nagyváradon divatba jött a demokrataság. Azóta pedig, hogy a generális elbukott, s ő meg leverte a terézvárosi klikket, mandátumhoz és immunitáshoz jutott, egyáltalán nem található demokratánál más politikai hitvallású ember Nagyváradon. Még a kuruc Barabás kurucai is csak avval tudják magukat vigasztalni, hogy hiszen Barabás is demokrata.

Mikor a múltkor például a párbaj ellen olyan imponáló bátorsággal állást foglalt volt Vázsonyi, Nagyvárad sietett igazolni, hogy a demokrata honatya nemcsak Terézvárosnak, de Nagyváradnak is a kedvence.

Hogy mégsem alakul meg a nagyváradi demokrata párt, annak nagy oka van. Mi nagyváradiak annyira demokraták vagyunk, hogy nem akadna elnöke a pártnak. És itt nálunk csakis úgy lehetne demokrata pártot csinálni, hogy maga Vázsonyi vállalná el az elnökséget. Az alakítással meg jó lesz sietni, mert amilyen nagyon beleestünk a radikalizmus lázába, ide s tova kevés lesz majd nekünk a polgári demokrataság.

NN 1901. december 25.

Jegyzetek

157. Nagyvárad és Vázsonyi. NN 1901. dec. 25. 5. – Nagyváradi Krónika. Nagyváradi tarkaságok

A rovat ekkoriban indul, és írója névvel vagy név nélkül később is leggyakrabban Ady. Verset is gyakran ebben a rovatban publikál. Egyik, 1902. április 2-i „tarkaságában” Ady maga árulja el: „ez apróbetűs rovat vezetője” „három betűből álló vezetéknev”-ével ő. (AEÖPM III. 37–38.; 303.) Itt is rá vall a téma, és annak ironikus exponálása, valamint a régmúlt használata.




Hátra Kezdőlap Előre