198. Kis szökevények

Ifjú és vén habitüék egyébről sem beszélnek most, mint két kis szökevényről. Vasárnap a színházi próbákra hiába vártak két kis hölgyikét. Este, a New York szépe operettben hiányos volt az erénycsőszök gárdája. Két kis kóristáné, Latabárné Halász Anna és Rácz Szeréna rövidesen és határozottan megszöktek.

A két hölgyike régóta tervezgette már, hogy életükben egy kis üdvös változást eszközölnek. Oroszországi s miegyéb büszke álmaik voltak, mikhez szűk volt Macedónia, illetve Nagyvárad. Egyszer már el is tűntek volt a színháztól. Budapestig mentek azonban csak. Ott meggondolták a dolgot. Bűnbánóan visszatértek. Most azonban – hogy úgy mondjuk – gondosabban szöktek. Hitelezők és udvarlóik teljes mellőzésével s a Somogyi Károlytól fölszedett előlegekkel…

A kis pikáns arcú Halász Anna fehér, erénycsőszi egyenruháját vasárnap este már Lengyel Klári öltötte magára. Az a négyes tánc pedig, amelyben Rácz Szeréna igyekezett hódítani, hármas tánc volt vasárnap este.

És hogy ezt a kis szökés históriát teljesen szenzációssá tegyük, hát a végére hagytuk a javát. A két kis szökevény nővel szökött meg. Magukkal vitték a baloldali színház-birodalom egyik jegyszedőnőjét is. Egyéb részletek hiányoznak.

NN 1902. február 11.

Jegyzetek

198. Kis szökevények. NN 1902. febr. 11. 3–4. – Nagyváradi Krónika. Nagyváradi tarkaságok

A színházi intimitásról bizonyára a színikritikus írt, s Adyra vall a történet frappáns, rövid mondatokba tagolt előadásmódja is.




Hátra Kezdőlap Előre