201. A kuruc lengyel

A Vázsonyi-affér elmúlt napjaiban, egy vezércikkben, melyért érdeme fölött sok elismerést kaptunk, rámutattunk arra, hogy micsoda obskurus, hülye kis alakok támadtak volt rá Vázsonyi Vilmosra. Névleg is előrántottuk például Lengyel Zoltánt. Ez egy idétlen kis figura. Kossuth-párti honatya, s rövid ideje szabadult el az iskola padjairól, és mint egyetemi hallgató a Szent-Imre egyesületben nevelődött ki. Egyébként jómódú édesapja választatta meg Zilahon.

Most lapunknak egy kolozsvári munkatársától levelet kaptunk, mely nagyon igazolja Vázsonyi ellenfeleiről s így Lengyel Zoltánról mondott véleményünket.

Lengyel Zoltán budapesti ügyvédi irodájában dolgozik egy Hoffmann nevű joghallgató, akinek nagy állása van, mert a kuruc ifjak nemzeti pártjának az elnöke. Ilyenformán természetesen nagy tekintély a gazdája előtt. Lengyel Zoltán tőle vesz politikai leckéket. Egész biztos forrásból tudjuk, s Hoffmann maga dicsekedett el vele, hogy ő beszélte rá Lengyel Zoltánt a Vázsonyi-ellenes tüntetésre  s a többi ifjú Kossuth-párti honatya ilyen módú kapacitálására.

Hát ebből méltóztatik látni, hogy a „nemzeti ifjak” pártja nagy hatalom s a parlamentet is informálni szokta.

Óh dicső magyar parlament, kuruc Lengyeleiddel!…

NN 1902. február 13.

Jegyzetek

201. A kuruc Lengyel. NN 1902. febr. 13. 4. – Nagyváradi Krónika. Nagyváradi tarkaságok

A Vázsonyiról írt vezércikkre utalás bizonyossá teszi Ady szerzőségét.

egy vezércikkben: Menjünk vissza Ázsiába c. jan. 31-i cikkéről van szó. – Lengyel Zoltán: l. említett vezércikk jegyzetét. – Hoffmann: Hoffmann Ottó diákvezér, később képviselő.




Hátra Kezdőlap Előre