206. Burrián és Alberti

Igaz, hogy Alberti Wernernek nincsen felesége, ellenben Burrián feleséges ember, a pálma Nagyváradon mégis a Burriáné. Nagyon nagy diadalt aratott a drága hangú cseh, akinek rendes társalgó nyelve a német, gyermekeivel franciául, feleségével csehül beszél, énekelni olaszul énekel, tud angolul is, s a magyar nyelvnek olyan tűzzel feküdt neki, hogy rövid idő múlva kész szittya lesz. Bohém, kedves, intelligens ember Burrián. Csak nála is megvan a színpadi cigányoknak az a tulajdonsága, hogy a riválisára rosszat szeret mondani. Alberti őelőtte már volt itt egy párszor, tehát volt is egy kis ok a féltékenységre. Este nagyobb társaságban ült a kávéházban Burrián. A társaság pompásan mulatott. Burriánt is csak az verte le egy kissé, hogy Somogyi direktoron kívül – bár ő összes megismert nagyváradi kollégáit meginvitálta – senki sem jött el. Áradozva beszélt a nagyváradi publikumról. Nagyon jó kedve volt. De Alberti mindig-mindig visszatért beszélgetés közben. Egy újságíró lép a társasághoz, s a bemutatkozás után így kezdi németül a beszédet:

– Ma, Alberti Werner meghalt Nagyváradon. A mai este után ő fel sem léphet itt többet…

A társaság sokáig mulatott együtt, Burrián jókedvvel ballagott haza hajnal körül. Azt mondja a kísérőjének:

– Nagyon aranyos, nagyon kedves társaság volt. De azért a legszimpatikusabb az a borotvált arcú szerkesztő, [aki] a legkésőbben jött a társasághoz…

…Az tudniillik, aki Albertit letárgyalta…

NN 1902. február 19.

Jegyzetek

206. Burrián és Alberti. NN 1902. febr. 19. 3. – Nagyváradi Krónika. Nagyváradi tarkaságok

Ady általában szívesen foglalkozott a nagyváradi színházban föllépő vendégművészek szereplésével és a velük kapcsolatos érdekességekkel. Így írt némi malíciával előző nap Burrián érkezéséről. Rá vall itt Burrian jellemzése: „bohém, kedves, intelligens ember”, s a művészi féltékenység enyhén csipkelődő bemutatása.

Burrián: l. febr. 18-i hasonló című cikk jegyzetét. – Alberti, Werner: osztrák operaénekes, ez időben szintén a budapesti Operaház szerződött tagja, aki 1901 decemberében vendégszerepelt Nagyváradon.




Hátra Kezdőlap Előre