220. Nagyvárad és Festetich gróf

– Fölirat a belügyminiszterhez –

A Nagyváradi Napló régebb idő óta és állandóan hangoztatja, hogy Festetich Andor gróf, úgynevezett országos vidéki színészeti felügyelő tervezgetéseivel, oktalan akcióival, veszedelmes tudatlanságával nagy ártalmára van a vidéki színészetnek, de legelsősorban a nagyváradinak, mely iránt a felügyelő gróf úr valami oktalan animozitással viseltetik.

Azt amit Festetich mível, kutyakomédiának nevezte el a nagyváradi színügyi bizottságnak egy szókimondó tagja. Valósággal az, bizony. Csúnya komédia például az, hogy mert Festetich úr haragszik a nagyváradi színügyi bizottságra és talán Somogyi Károlyra, hát megakadályozza, hogy a nagyváradi színház nyári állomáshoz jusson. Mikor ugyanez a színügyi bizottsági tag, aki a kutyakomédia szót használta, azt indítványozta volt, hogy jelentsék fel Festetichet a belügyminiszternek, mi már akkor azon a nézeten voltunk, hogy más védekezési mód nincs.

A Nagyváradi Napló tegnapi cikke most aztán visszhangot keltett a színügyi bizottságban. A bizottság minden dicséretre érdemes bátor fellépéssel szólott bele tegnap Festetich úr okvetetlenkedéseibe. Dőry Ferenc dr. hivatkozott tegnapi cikkünkre, s a bizottság elfogadta elnöke propozícióját a Festetichcsel szemben alkalmazandó eljárás módjára nézve.

Eszerint a színügyi bizottság megkeresi és fölkéri Nagyvárad törvényhatóságát, hogy írjon fel a belügyminiszterhez a színészeti felügyelő magatartása miatt. Kérje a minisztertől, akadályozza meg, hogy a felügyelő akadályokat gördítsen Nagyvárad színészete s a nyári állomásokra való érintkezések és megegyezések elé.

NN 1902. február 28.

Jegyzetek

220. Nagyvárad és Festetich gróf. Fölirat a belügyminiszterhez. NN 1902. febr. 28. 2.

A hivatkozás Ady előző napi jelzett cikkére bizonyítja Ady szerzőségét.

a nagyváradi színügyi bizottság egy szókimondó tagja: Várady Zsigmond dr. L. Ady Festetich gróf jóindulata c. 1901. szept. 8-i cikkét. – Dőry Ferenc dr. hivatkozott tegnapi cikkünkre: a cikket követő tudósításban olvashatjuk, hogy „A havi műsor letárgyalása után Dőry Ferenc dr. áll szólásra. Mindenki olvashatta a NN tegnapi cikkét, amely Festetich Andor gróf, a vidéki színészet orsz. felügyelőjének, helyesebben mondva, tönkretevőjének áldatlan, káros és kontár kezű munkájáról szól. Nekünk, mint színügyi bizottságnak, most már, amidőn látjuk, hogy a felügyelő a nyári állomások kérdésében minden oldalról kijátssza Nagyváradot, kötelességünk megvédelmezni a saját direktorunkat az anyagi károsodástól, midőn bővebb fejtegetés nélkül röviden azt indítványozom, hogy a színügyi bizottság emelje fel tiltó szavát a belügyi kormánynál a felügyelő animozitása ellen, s tegyen indítványt a törvényhatósági bizottság előtt, hogy ezt felirat alakjában juttassa kifejezésre.”




Hátra Kezdőlap Előre