248. Nulla dies…

Nap nem múlik, hogy az öblös szájú Bartha Miklós ne kapna valamerről egy csattanós pofont. Legújabban tudvalevőleg Kovács Lajosra, a gyulai 48-as párt elnökére támadt otrombán.

Kovács erre a támadásra a következő nyilatkozattal felelt:

Nyilatkozat

A Magyarország e hó 16-án megjelent számában a gyulai választásra vonatkozó, s személyemet sértő, durva és piszkos támadásra ezúttal érdemlegesen nem nyilatkozom. Nem! Mert nem levén otthon, csak hazatértem után leszek abban a helyzetben, hogy magát a nemzet nyomorékjának szimuláló Bartha Miklós úrnak hozzám intézett leveleit közzé tehessem. Azokból a nagyközönség meg fogja láthatni, hogy Bartha Miklós úr nemcsak állítólagos „nemzet nyomorékja”, de olyan is, mint az arcátlan, tolakodó koldus, aki elutasítás után goromba. Saját egyéni hírnevem érdekében már most kijelentem, hogy a Magyarország idézett cikkének írója ellen – miután Bartha Miklós és írói kompániája a lovagias elégtétel adásra és vevésre nem alkalmas, védvén őket a Nemzeti Casino bűvös palástja – a fenyítő bíróságnál a bűnvádi feljelentést becsületsértés és rágalmazás miatt meg fogom tenni.

Lelle 1901. júl. 16-án

Kovács Lajos ügyvéd és a         
  gyulai függ. 48-as Kossuth-párt elnöke

NN 1901. július 18.

Jegyzetek

248. Nulla dies… NN 1901. júl. 18. 1.

Ismét Ady sejthető a Bartha viselt dolgait kipellengérező levélidézet bevezetőjében.

A levél előzménye, hogy Kovács Lajos ügyvéd nyilatkozatot tett közzé az Egyetértés c. lapban, mely szerint Bartha Miklóst Gyulán nem fogják megválasztani. Erre Bartha a Magyarországban Kovács Lajost „mindenkitől került zugprókátornak” nevezte, aki oly távol áll a gyulai függetlenségi polgárok zömétől, mint Makó Jeruzsálemtől.




Hátra Kezdőlap Előre